Spania şi-a atins obiectivul de a vaccina peste 70% din populaţie. România abia a trecut de 26%

Spania a anunţat miercuri că a atins obiectivul de a vaccina 70% din populaţie împotriva COVID-19. Spre comparaţie, procentul de vaccinaţi în România este abia de 26,4%, în timp ce Bulgaria este ţara aflată pe ultimul loc în UE, cu 15,5%.

01 sept. 2021, 21:25
Spania şi-a atins obiectivul de a vaccina peste 70% din populaţie. România abia a trecut de 26%

Conform celor mai recente date ale Ministerului Sănătăţii din Spania, 33,3 milioane de locuitori sunt vaccinaţi complet, adică 70,3% din totalul populaţiei. „Aşa cum am promis la începutul anului, 70% din populaţia spaniolă este integral vaccinată„, a declarat premierul Pedro Sanchez cu câteva ore înainte de publicarea celor mai recente cifre despre stadiul vaccinării.

Peste 90% din populaţia spaniolă de peste 40 de ani este vaccinată integral„, a adăugat el, precizând că peste 70% dintre cei între 20-29 ani şi între 12-19 ani au primit deja cel puţin o doză, scrie then24.com.

La lansarea campaniei de vaccinare la sfârşitul lunii decembrie, guvernul afirmase că, dacă totul se va derula conform celor prevăzute, ‘în jur de 70%’ din cei 47 milioane de spanioli vor fi deja vaccinaţi în vara lui 2021.

Citeşte şi Inflaţia din Germania şi Spania atinge cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu

În aprilie, Sanchez precizase că obiectivul era ca acest obiectiv să fie atins înainte de sfârşitul lui august.

După un nou val de infectări cauzat de varianta Delta a coronavirusului, numărul de contaminări a început să scadă în ultimele săptămâni.  Potrivit cifrelor publicate miercuri, Spania a înregistrat 6.818 de cazuri noi de infectare şi 132 de decese în ultimele 24 de ore. Marţi, Uniunea Europeană a anunţat că a atins ţinta de 70% dintre adulţi complet vaccinaţi. ”70% dintre adulţii din UE sunt vaccinaţi complet. Vreau să mulţumesc multor oameni pentru că au făcut posibilă această realizare măreaţă”, a scris pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citeşte şi Paşaport COVID pentru cei care vor să meargă în restaurantele din Spania. Ce alte ţări au adoptat această măsură

Acest anunţ înseamnă că cel puţin 225 de milioane de persoane au primit două doze din vaccinurile Pfizer/BionTech, AstraZeneca sau Moderna ori doza unică de vaccin Johnson & Johnson.

În luna ianuarie, Comisia a declarat că ”în vara lui 2021, statele membre ar trebui să aibă vaccinată 70% din populaţia adultă”. Fraza a fost interpretată în sensul în care fiecare dintre cele 27 de ţări membre trebuie să atingă pragul de 70%.

Anunţul executivului comunitar marchează o bornă importantă în strategia UE de vaccinare împotriva COVID-19 după un start lent, dar în acelaşi timp ascunde mari diferenţe între ţările membre, unele regiuni din vestul Europei depăşind cu mult 70%, în timp ce altele din est, între care România şi Bulgaria, sunt mult în urmă.


loading...