Spania va administra o singură doză de vaccin persoanelor sub 55 de ani care au avut Covid

Spania va administra o singură doză de vaccin persoanelor sub 55 de ani care au fost deja infectate cu COVID-19, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii în actualizarea strategiei sale naţionale de inoculare, relatează Reuters.

26 feb. 2021, 20:59
Spania va administra o singură doză de vaccin persoanelor sub 55 de ani care au avut Covid

Spania recomandase deja ca persoanele din această categorie care nu prezintă complicaţii majore de sănătate să aştepte şase luni de la diagnostic înainte de a fi vaccinate.

Durata imunităţii faţă de virus după infectarea naturală este necunoscută, însă studiile arată că administrarea unei singure doze de vaccin în cazul acestor indivizi măreşte imunitatea„, se arată în comunicat, citat de Agerpres.

Franţa a anunţat o politică similară la începutul acestei luni, în timp ce politicienii italieni dezbat dacă să urmeze această strategie.

Până joi, aproximativ 2,2 milioane de persoane din grupurile prioritare, precum rezidenţii şi personalul din căminele de bătrâni, persoanele de peste 80 de ani şi medicii din prima linie au fost vaccinate. Circa 1,2 milioane dintre acestea au primit două doze de vaccin.

Puţin peste 2% dintre spaniolii cărora li s-a oferit vaccinarea au refuzat, între care persoane care au refuzat din motive medicale.

Citeşte şi: Politician român în vârstă de 41 de ani, incinerat în Spania. Doliu în PNL

Pandemia face ravagii în Spania. Sunt patru milioane de șomeri

Numărul şomerilor în Spania a crescut în ianuarie pentru a patra lună consecutiv, după ce restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) au continuat să limiteze activitatea.

Numărul de șomeri în Spania a crescut în ianuarie cu 1,96%, comparativ cu luna precedentă, ajungând la 3,96 milioane, arată datele publicate marţi de Ministerul Muncii. Aproape 40.000 de locuri de muncă au fost create în ianuarie, dar, excluzând efectul de calendar, au fost eliminate 219.000 de slujbe, fiind înregistraţi în sistemul de securitate socială peste 19 milioane de muncitori.

Faţă de criza financiară din 2009, şomajul este ţinut sub control datorită schemei naţionale de protecţie a muncii – ERTE – menită să limiteze numărul concedierilor. La finalul lunii ianuarie, 739.000 de persoane beneficiau de acest program, faţă de aproape trei milioane în aprilie, după cum scrie publico.es. Cele mai multe slujbe pierdute sunt în industria ospitalităţii, deoarece noile restricţii afectează turismul, barurile şi restaurantele.

Conform datelor Eurostat, în rândul celor 27 de state membre ale UE, cea mai ridicată rată a şomajului în decembrie s-a înregistrat în Spania (16,2%).

Spania, afectată sever de pandemie, a înregistrat anul trecut cel mai sever declin al economiei de la Războiul Civil din 1936-1939, iar restricţiile dure impuse de la începutul anului sugerează că redresarea în acest an nu va fi atât de solidă cum se anticipa.