Spaniolii dublează taxa de aeroport pentru turişti. Măsura se aplică retroactiv

Turiştii care vor merge în vacanţă, în vara aceasta, în Spania, ar putea avea o surpriză mai puţin plăcută încă de pe aeroport. Autorităţile spaniole au introdus, în vremuri de criză, taxa pentru aeroport. Măsura îi vizează şi pe cei care şi-au rezervat biletele cu câteva luni înainte de adoptarea măsurii.

RomaniaTV.net
05 iul. 2012, 13:21
Spaniolii dublează taxa de aeroport pentru turişti. Măsura se aplică retroactiv

Unii dintre pasageri au primit deja e-mail-uri prin care sunt avizaţi să plătească suplimentar o taxă de până la 7 euro de persoană, în caz contrar riscând să le fie anulat zborul, informează BBC online. Unele companii se gândesc însă să absoarbă costurile ele însele.

Asociaţia Agenţiilor de Turism Europene (ECTAA) a informat că taxele de aeroport vor varia în funcţie de aeroportul folosit. Dacă este un aeroport mai mic, taxa va fi mai mică, iar dacă este unul mai mare, taxa va fi mai mare, chiar peste limita de 7 euro. De pildă

Spania a luat măsuri drastice în încercarea de a-şi redresa deficitul bugetar la 5,3% de la 8,5% cât a avut în 2011. De pildă, taxa pentru Madrid -Barajas ar putea creşte de la 6,95 de euro, la 14,44 de euro, în timp ce pentru aeroportul El Prat, din Barcelona, taxa ar putea creşte de la 6,12 euro la 13,44 de euro.

Ryanair a informat deja că toate aceste taxe vor fi suportate de pasageri, şi nu absorbite de companie şi că măsura se aplică „retroactiv pentru clienţii care şi-au rezervat biletele înainte de 2 iulie 2012 şi călătoresc începând din 1 iulie”. Cei care îşi vor cumpăra bilete după data de 2 iulie vor avea taxa inclusă în preţul biletului.

„Din cauza deciziei fără precedent şi fără informare prealabilă a autorităţilor spaniole publicată în data de 30 iunie 2012 în “Boletin Oficial del Estado”, de a mări taxele de aeroport pentru fiecare pasager îmbarcat pe oricare aeroport din Spania începand cu data de 1 iulie 2012, compania Blue Air este nevoită să colecteze diferenţele de taxe aeroportuare de la pasagerii care călătoresc începand cu data de 2 iulie 2012, care şi-au cumpărat biletele până la data de 1 iulie 2012″, se arată într-o informare a companiei.
 
Diferentele de taxe care vor trebui achitate în aeroport, în cadrul formalitatilor de check-in şi îmbarcare pentru zborurile Blue Air sunt:
–    Madrid : 9.5 euro
–    Barcelona : 9 euro
–    Malaga : 2 euro
–    Valencia : 2 euro

La polul opus, compania Wizz Air acoperă pentru moment taxele de aeroport.

„Wizz Air regretă aceasta creştere necugetată a tarifelor aeroporturilor din Spania. Aeroporturile spaniole au înregistrat  creşteri semnificative ale traficului de pasageri în ultimii ani şi ar trebui să ştie că turiştii trebuie întâmpinaţi şi nu taxaţi. Wizz Air va trece la renegocierea costurilor de bază cu toţi furnizorii săi pentru a oferi în continuare cele mai mici tarife între Spania şi România”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Daniel De Carvalho, corporate communications manager Wizz Air.

Compania Tarom nu a răspuns încă solicitării ECONOMICA.NET cu privire la creşterea taxelor de aeroport din Spania.

Spania e afectată de criza economică şi a cerut un ajutor financiar european.