Spărgătorul de gheaţă de 2 miliarde de dolari construit în România a eşuat pe Dunăre VIDEO

Accident naval pe Dunăre! Un spărgător de gheaţă construit în România, în valoare de 2 miliarde de dolari, a eşuat. Vaporul mergea către mare, pentru efectuarea unor probe obligatorii înainte de livrare.

RomaniaTV.net
04 aug. 2020, 08:54
Spărgătorul de gheaţă de 2 miliarde de dolari construit în România a eşuat pe Dunăre VIDEO

Spărgătorul de gheaţă Nuyina, construit în Şantierul Naval Damen Galaţi, a eșuat ieri pe canalul Sulina, în timp ce era deplasat cu ajutorul unor remorchere, informează publicația locală Viața Liberă.

Incidentul s-a petrecut În dreptul localităţii Partizani. Transportul special era format dintr-o navă construită pentru spargerea gheţii, în şantierul Galaţi, şi două remorchere. Nava a fost scăpată de sub control şi aşezată pe lăţimea braţului Dunării. Astfel, circulaţia navală în zonă a fost complet blocată.

Incident grav în Portul Agigea. O barjă s-a scufundat VIDEO

Spărgătorul de gheaţă implicat în incident valorează două miliarde de dolari și este cel mai scump utilaj de acest fel din lume. Din fericire, nava nu a fost avariată. Și-a continuat drumul după ce a fost reaşezată cu ajutorul remorcherelor. Spărgătorul va fi supus unor probe; va fi livrat în 2021 şi va folosit drept navă de cercetare în Antarctica.

„În timpul manevrei de tranzitare a Canalului Sulina, l-au scăpat din remorci la malul stâng. Nu s-a pus traversa, s-a pus într-un unghi de 45 de grade față de axul șenalului. S-a lucrat timp de o oră, perioadă în care s-au dat alte remorci. Nava a fost repusă în șenal și își continuă voiajul, fără avarie. Singura chestie a fost că nu s-a putut trece pe lângă el în intervalul acesta de o oră. Mergea în mare liberă, e la export, e făcut la Șantierul din Brăila (sic!) și era remorcat către mare liberă. Fiind o navă mai lungă decât lățimea canalului nu avea cum să îl blocheze, că mulți au speculat legat de Rostock, dar acolo a coincis lungimea navei cu lățimea canalului. Acesta a rămas într-un unghi de 45 de grade față de axul șenalului. De scufundat nu avea cum, nu e zonă cu piatră ca să se spargă. Singurul inconvenient e că a blocat navigația în zonă aproape o oră. Am reușit să o aducem la mal cu remorcherele pe care le avea el în convoi. E un corp de navă, de fapt, și era remorcat către mare. Avea și un remorcher al Șantierului și unul de-al AFDJ-ului”, a declarat Dan Iulian Ichim, Căpitan Şef de Port Tulcea, potrivit Radio România Constanţa.

Nuyina va avea o lungime de 160 de metri și o lățime de 25,6 metri, iar greutatea sa va atinge 25.000 de tone.

Construcția navei a început la șantierul Damen Galați în mai 2017. În iulie 2020, nava era gata în proporție de 98%, însă testele finale au fost întârziate de pandemia de COVID-19. Nuyina ar urma să ajungă în Australia în 2021, potrivit autorităților australiene.

Un incident similiar a avut loc în 1991 în aceeaşi zonă. O navă ucraineană a fost implicată atunci, aceasta nu a mai putut fi remorcată şi a fost scoasă din Dunăre bucată cu bucată.