Spaţiul ex-sovietic stă pe un butoi de pulbere. Un nou război e pe cale să înceapă, cel puţin trei morţi în confruntări la graniţă

Kârgâzstanul a anunţat vineri că trei dintre cetăţenii săi au fost ucişi într-o zonă disputată a frontierei cu Uzbekistan, atunci când trupele uzbece au deschis focul.

06 mai 2022, 12:41
Spaţiul ex-sovietic stă pe un butoi de pulbere. Un nou război e pe cale să înceapă, cel puţin trei morţi în confruntări la graniţă

Cei trei au murit din cauza rănilor provocate de gloanţe, a anunţat Comitetul naţional de securitate, fără a preciza dacă victimele erau grăniceri kârgâzi sau civili. Reprezentaţii grănicerilor din Kârgâzstan şi Uzbekistan au intrat imediat în contact şi urmează să se întâlnească vineri pentru a efectua o anchetă, mai adaugă comunicatul.

Regiunea de frontieră pe care şi-a dispută cele două ţări este o zonă de contrabandă, unde au loc de asemenea ciocniri între comunităţile locale pentru păşuni sau resurse de apă. Relaţiile dintre cele două foste republici sovietice, mult timp foarte proaste, s-au ameliorat oarecum după moartea preşedintelui uzbec Islam Karimov în 2016.

Anul trecut, cele două state au semnat un acord privind împărţirea terenurilor în regiunea disputată, însă el nu a fost ratificat, cetăţenii kârgâzi refuzând unul din punctele acordului, care acorda Uzbekistanului dreptul la folosirea unui rezervor situat în Kârgâzstan.

Citeşte şi Dramele ruşilor care au fugit din ţară la începutul războiului. Mulți se întorc acasă fără tragere de inimă, ce greutăţi au întâmpinat în străinătate

De la destrămarea URSS, disputele frontaliere sunt permanente între diferite ex-republici sovietice care se bazează pe hărţi sovietice diferite.

În Asia Centrală, conflictul cel mai exploziv este cel de la frontiera dintre Kârgâzstan şi Tadjikistan, unde zeci de persoane au fost ucise anul trecut în confruntări militare.

Citeşte şi Investigaţie The Guardian: Avioanele oligarhilor ruşi zboară în UE, în ciuda sancţiunilor