Specialiștii au descoperit că băutorii de cafea trăiesc mai mult. Care este doza zilnică pe care o recomandă

Cafeaua este una dintre cele mai răspândite și apreciate băuturi din lume, dar și una dintre cele mai sănătoase. Un studiu realizat de UK Biobank arată că oamenii care beau zilnic 2-3 căni de cafea tind să trăiască mai mult.

12 oct. 2022, 17:19
Specialiștii au descoperit că băutorii de cafea trăiesc mai mult. Care este doza zilnică pe care o recomandă

Băutorii de cafea trăiesc mai mult! Este concluzia la care au ajuns specialiștii UK Biobank, în urma unui studiu realizat pe jumătate de milion de persoane.

Citește și Pune zaț de cafea într-o șosetă și lasă-l peste noapte. Bunicile noastre foloseau acest truc pentru a scăpa de o mare problemă

Astfel, oamenii de știință au stabilit că persoanele care beau zilnic 2 – 3 căni de cafea tind să trăiască mai mult decât cei care nu beau cafea. În plus, băutorii de cafea sunt și mai puțin expuși la boli cardiovasculare, în comparație cu cei abstinenți.

„Rezultatele acestui larg studiu observațional sugerează că un consum moderat de cafea măcinată, instant sau decofeinizată trebuie considerat ca parte dintr-un stil sănătos de viață”, a declarat Peter Kistler, electrofiziolog de la Baker Heart and Diabetes Institute din Australia.

Specialiștii au constatat că cei care consumă de 2-3 căni de cafea pe zi au șanse de viață mai lungă decât cei care nu beau deloc, asta după ce  au observat diferențele dintre starea de sănătate cardiovasculară și cauzele de deces.

De ceva timp, oamenii de știință încearcă  să înțeleagă cum interacționează cofeina cu organismul uman, iar acest studiu realizat pe un număr atât de mare de oameni pe o perioadă destul de  lungă de timp contribuie la confirmarea legăturii dintre consumul de cafea și longevitate.

„Cofeina este cea mai bine cunoscută componentă, dar băutura conține peste 100 de substanțe biologic active”, a mai spus Kistler.

Din păcate, acest studiua întâmpinat și unele probleme.  Înregistrările din baza de date proveneau predominant de la oameni de rasă caucaziană, fiind mai greu de generalizat constatările la o populație mai diversă etnic. Consumul a fost auto-raportat, nu monitorizat, iar baza de date nu consemnează schimbările în timp de cantitate sau fel de cafea.

„Constatările noastre spun că un consum modest de cafea de orice fel nu ar trebui descurajat, ci chiar trebuie apreciat ca un obicei benefic pentru sănătatea inimii”, subliniază Kistler.

Cu toate acestea, cafeaua rămâne un obicei cu care majoritatea oamenilor își încep ziua. Acum că specialiștii recomandă consumul de cafea, cu siguranță vor fi foarte mulți cei care vor căpăta acest obicei.

Citește și Ce să pui în cafea ca să scapi de riduri și să-ți întărești oasele. Secretul lui Jennifer Aniston pentru o piele perfectă