Specialiştii avertizează: cât ar putea dura până să ajungem la imunizarea colectivă împotriva Covid

Țările cele mai avansate în campania lor de vaccinare văd o plafonare a ratei populației imunizate, iar ritmul încetinește. În acest context, specialiştii în imunologie discută despre perioada în care am putea ajunge la o imunizare colectivă, iar previziunile nu sunt cele mai optimiste.

07 mai 2021, 20:32
Specialiştii avertizează: cât ar putea dura până să ajungem la imunizarea colectivă împotriva Covid

La cinci luni de la începerea campaniilor de vaccinare din întreaga lume, conceptul de imunizare colectivă reapare, iar specialiştii în imunologie răspund la o întrebare care circulă încă de la apariţia pandemiei: vaccinarea cât mai multor oameni poate realiza această faimoasă imunitate? În țările cele mai avansate în cursa pentru imunizare, încep sa apara îndoieli, potrivit Le Parisien.

Statele Unite se află în prezent printre țările care au vaccinat cea mai mare parte a populației sale. Peste 50% dintre americani au primit cel puțin o doză de vaccin. Dar deja, autoritățile par să înceapă să se îndoiască de capacitatea lor de a vaccina destui oameni pentru a vedea că pandemia se termină singură. Dr. Fauci, care îl consiliază pe Joe Biden cu privire la gestionarea pandemiei, a decis să nu mai utilizeze termenul, relatează The New York Times.

„A încurcat mintea oamenilor care credeau că numărul infecțiilor nu va fi redus până la atingerea acestui nivel mistic al imunității de grup, indiferent de pragul respectiv”. Iar specialistul a adăugat: „Eu zic, sa uităm asta pentru o secundă. Dacă vaccinați suficienți oameni, infectările vor scădea.”

„Nicio boală nu a fost eradicată fără un vaccin”

În timp ce autoritățile SUA se distanțează de conceptul de imunitate colectivă, istoria a arătat că se poate realiza. „Din câte știu, nicio boală nu a fost eradicată fără ajutorul unui vaccin”, explică profesorul Antoine Flahault, șeful Institutului pentru Sănătate Globală din Geneva.

„Cu toate acestea, vaccinul a reușit să eradice variola în 1980. Campania de eradicare a poliomielitei a fost realizată în întreaga lume, cu excepția Afganistanului și Pakistanului. Rujeola este, de asemenea, subiectul unui proiect de eradicare. A fost eliminata pentru o vreme în America, dar a existat o reapariție în Statele Unite din cauza refuzului celor anivaccin de a fi vaccinate în special”, a mai adăugat acesta.

Din punct de vedere tehnic, provocarea este, prin urmare, realizabilă. Este încă necesar să știm ce nivel de imunitate ar permite realizarea acestei celebre imunități colective.

„Rata efectivă de reproducere (R) este cea care face posibilă calcularea acestui prag”, a declarat epidemiologul Catherine Hill, conform AlephNews. „Rata inițială de reproducere a virusului este estimată la 3 (Ro). Adică, un pacient a infectat în medie trei persoane din jurul său.”

Specialiştii consideră că virusul nu poate fi ţinut în frâu şi trebuie căutate soluţii pentru a-l eradica

Pentru a cunoaște rata imunității, trebuie să aplicăm o formulă simplă acestei rate de reproducere: R-1 / R. Când tulpina inițială a predominat, raportul a fost, prin urmare, de 0,67. Pentru a obține imunitatea colectivă, s-a estimat, prin urmare, că 67% din populație trebuie să fi fost infectată sau vaccinată. Dar a sosit varianta britanică. Mai contagioasa, a crescut rata efectivă de reproducere cu aproximativ 50% până la 4,5. Acesta este un raport de aproximativ 0,78 … și o rată a imunității țintă de 78%.

Din acest total, ar trebui eliminată ponderea oamenilor deja contaminați și imunizați. Începând cu 9 aprilie 2020, modelele de la Institutul Pasteur au estimat că proporția persoanelor cu vârsta de peste 20 de ani a fost contaminată de virus la aproape 23%. Dar calculul precis al populației care urmează să fie vaccinată se îngreunează, deoarece și persoanele deja infectate au fost vaccinate. Și că alții nu mai sunt protejați de boală, de exemplu, fiind infectați chiar de la începutul epidemiei.

Această cifră este încurajatoare. Epidemiologul Catherine Hill nu vede niciun motiv pentru care nu putem proteja 80% din populație „cu condiția de a-i face publicitate”. Dar lupta împotriva Covid-19 va fi o muncă pe termen lung. „Ar putea dura ani”, subliniază Antoine Flahault. „De asemenea, va depinde de capacitatea noastră de a convinge populația recalcitrantă.”

Autoritățile vor trebui, de asemenea, inevitabil să pună problema imunizarii copiilor. „Dacă îi excludem din campania de vaccinare, estimăm la 90% proporția populației adulte care urmează să fie vaccinată pentru a obține imunitatea”, avertizează Mircea T. Sofonea, lector de epidemiologie, la Universitatea din Montpellier (Franța).

Ce s-ar întâmpla dacă o țara ar rămâne blocată la o rată de vaccinare recunoscută, dar sub pragul de imunitate de grup?

„Este prea dificil de prezis, deoarece virusul este înșelător”, spune Antoine Flahault. „În martie, Narendra Modi a proclamat cu voce tare că India a terminat cu epidemia, putem vedea cum arată astăzi. Sentimentul meu este că nu putem trăi cu acest virus și că trebuie să punem în aplicare o strategie de eradicare.”

A ajunge acolo va necesita mult efort. Obținerea imunității la un moment dat nu este suficientă, trebuie să fie durabilă. „Cu cât avansăm mai mult în campania de vaccinare, cu atât ne vom confrunta cu reticențe”, spune Mircea T. Sofonea. Tinerii vor fi mai puțin înclinați să fie vaccinați, considerând că riscul este mai mic.

„Prin urmare, pericolul ar fi să vedem apariția unor focare de contaminare, foarte teritorializate, care ar putea da naștere totuși unui exces de mortalitate. Sub pragul imunității colective, epidemia ar putea reapărea foarte bine, periodic, fără a satura neapărat serviciile spitalicești.”, a mai adăugat acesta.

„Când am redus mult numărul de noi contaminări, cred că va trebui să insistăm asupra demontării lanțurilor de transport, o strategie care nu a fost niciodată pusă în aplicare în Europa și pe care se bazează multe țări, unii aproape eliminand virusul înainte de sosirea vaccinului”, notează Antoine Flahault.