Specialiștii avertizează: riscurile folosirii îndelungate a căștilor audio. Riscurile la care ne supunem cu bunăștiință

Folosirea mult prea îndelungată a căștilor audio ne expune la unele riscuri foarte mari. Organizația Mondială a sănătății a emis un avertisment în ceea ce privește utilizarea acestor dispozitive o perioadă mult prea lungă de timp.

22 mart. 2024, 21:16
Specialiștii avertizează: riscurile folosirii îndelungate a căștilor audio. Riscurile la care ne supunem cu bunăștiință
Specialiștii avertizează: riscurile folosirii îndelungate a căștilor audio. Riscurile la care ne supunem cu bunăștiință

Organizația Mondială a Sănătății a estimat că aproximativ un miliard de tineri din întreaga lume ar putea fi expuși riscului de pierdere a auzului din cauza obiceiurilor nesigure de ascultare pe care le practică prin intermediul căștilor audio.

Citește și: Cablul de încărcare perfect pentru dispozitivele tale

Specialiștii avertizează: riscurile folosirii îndelungate a căștilor audio

Principala preocupare cu privire la căștile audio este expunerea la volum pe care acestea o oferă urechilor. Căștile sunt capabile să producă niveluri ridicate de sunet, foarte aproape de ureche, care pe termen lung devin extrem de periculoase.

Odată ce veți folosi căștile perioade lungi de timp vă veți putea confrunta cu pierderea auzului indusă de zgomot, tinitus, hiperacuzis, amețeli sau apariția durerii la nivelul urechilor. Întrucât căștile sunt plasate direct în canalul auditiv, acestea blochează trecerea aerului, ceea ce sporește șansele de apariție a infecțiilor în ureche. Utilizarea regulată și pe termen lung a căștilor crește, de asemenea, dezvoltarea bacteriilor.

Aceste bacterii rămân pe căști și la mai multe utilizări pot afecta urechea. Atunci când căștile sunt împărțite între indivizi, aceleași bacterii din urechea unei persoane se transferă la cealaltă persoană, expunând-o și pe aceasta la infecții grave ale urechii. Undele electromagnetice pe care le generează căștile duc la probleme pe termen lung și pentru creier. Nivelurile ridicate de zgomot în decibeli retrag izolația fibrelor nervoase care transportă semnale de la ureche la creier.

Pentru a preîntâmpina problemele, nu mențineți volumul foarte ridicat, limitați expunerea la zgomote puternice, precum și durata acestora și încercați să folosiți căști cu anulare a zgomotului. Folosiți modelul over-the-ear pentru a evita vibrațiile directe ale sunetului la nivelul timpanelor, precum și contactul direct cu canalul auditiv.

Dezinfectați regulat căștile pentru a opri acumularea de bacterii. Evitați utilizarea căștilor atunci când călătoriți cu mașina, autobuzul, trenul sau chiar și când mergeți pe jos.

Citește și: Cât de periculoase sunt examenele medicale imagistice! Medicii aruncă bomba. „Dispozitivele medicale folosesc raze X”