Specialiștii, despre urmările grave ale mușcăturii de căpușă. Măsurile urgente ce trebuie aplicate în primele 24 de ore

Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra bolii grave pe care o poate provoca mușcătura de căpușă. Medicii îndeamnă românii să fie extrem de atenți la aceste insecte.

13 iul. 2021, 13:21
Specialiștii, despre urmările grave ale mușcăturii de căpușă. Măsurile urgente ce trebuie aplicate în primele 24 de ore

Specialiștii atrag atenția românilor cu privire la boala Lyme care este provocată de mușcătura de căpușă. Conform medicilor, boala se instalează într-un interval de 3 până la 30 de zile de la contact. Căpușele sunt paraziți care se hrănesc cu sângele oamenilor și al animalelor, iar  prin mușcătură, căpușele trasmit bacteria Borrelia, care declanșează boala Lyme. Din momentul în care se fizează pe piele, căpușele au nevoie de 24 până la 72 de ore pentru a infecta gazda.

”Prima măsura de prevenire a bolii este să depistăm căpușa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument și să o extragem. Acest lucru este ușor de făcut dacă seara, dupa ce am fost la iarbă verde, facem duș și căutam o eventuala excrescență pe piele, trecând ușor cu mâna pe toata suprafața corpului, chiar și prin păr. Dacă descoperim o căpușă, atunci trebuie să o scoatem”, a explicat Virgil Musta, șeful Secției Boli Infecțioase, de la Spitalul Dr. Victor Babeș Timișoara.

În momentul în care depistăm căpușa trebuie să ne prezentăm imediat la medic.

Soecialiștii trag un semnl de alarmă: Boala Lyme se instalează în 3 zile

Boala Lyme începe într-un interval cuprins între 3 și 30 de zile de la contact. Specialiștii mai spun că bolnavii au dureri de cap, de mușchi și de oase, dar și o oboseală accentuată. Dacă nu este tratată la timp, boala poate afecta articulațiile, inima și sistemul nervos.

”De câte ori mergem la iarbă verde este recomandabil să ne așezăm pe o patură, nu direct pe iarbă, și, eventual, să purtăm pantaloni lungi, pentru situația în care ne plimbăm printr-o iarbă mare. Astfel, căpușa să nu se poată fixa de picior. Să ne spălăm seara și să ne inspectam pielea.

Să utilizam spray-uri anticăpușă, când mergem într-o zonă unde este posibil să fie căpușe. Să consultăm medicii, dacă am găsit o căpușă și nu știm de cât timp este pe piele, dacă nu am reușit să o scoatem cu totul, sau dacă apare eritemul caracteristic la locul mușcăturii de căpușă”, a precizat Virgil Musta, conform Antena 3.