Vouchere facturi 2023. Cardurile pentru energie, distribuite într-un milion de locuințe. Când încep plăţile

Vouchere facturi 2023. Cardurile pentru energie au ajuns la un milion de locuințe, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Plăţile efective încep însă după 20 februarie.

15 feb. 2023, 09:40
Vouchere facturi 2023. Cardurile pentru energie, distribuite într-un milion de locuințe. Când încep plăţile
Vouchere facturi 2023

Vouchere facturi 2023. Bacău, Argeș, Buzău, Maramureș și Brăila sunt județele cu cele mai multe carduri distribuite. Acestea au o valoare de 1.400 de lei, bani ce se vor acorda în două tranșe, de câte 700 de lei fiecare.

Primă plată ar urma să fie făcută acum, în februarie, iar a doua în toamnă. De ajutoare beneficiază doar pensionarii și persoanele vulnerabile.

Autoritățile speră că toate cardurile vor fi distribuite până pe 20 februarie. Atunci ar urma să înceapă și plățile – fie direct la poștaș, fie la ghișeele Poștei. Cei care au nelămuriri, pot suna la 031-9966.

Vouchere facturi 2023. Totul despre voucherele de energie – 700 lei de două ori pe an

Începând cu data de 1.02.2023, în baza OUG 166 / 2022 – privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de două ori pe an. Plățile se fac la poștaș sau la subunitățile Poștei Române.

Revoltă națională! Românii se plâng că NU pot folosi cardurile pentru energie. Ministrul Boloș face apel la calm

– Începând cu data de 1.02.2023, în baza OUG 166 / 2022 – privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de două ori pe an. Plățile se fac la poștaș sau la subunitățile Poștei Române.
Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații.

Cum se acordă ajutorul?

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial), în două tranșe, a câte 700 lei fiecare. Cu cardul de energie se pot plăti servicii sau produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare. butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Vouchere facturi 2023. Cum se utilizează?

„Voucherele de energie se pot utiliza pentru plata facturilor curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei”, ne-a informat Gabriela Iova, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bihor. Beneficiarii vor putea utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalități: direct la poștaș; la orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal pe raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural; online, prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de Poșta Română.

Românii care locuiesc la bloc nu vor mai putea deține animale de companie. Lovitură dură pentru proprietarii de câini și pisici

Beneficiarii primesc dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți pentru un loc de consum pe durata programului de sprijin.

Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează: venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei, statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Cine beneficiază de acest ajutor?

Conform prevederilor legale, sunt considerati eligibili următorii beneficiari de beneficii sociale din baza de date a AJPIS Bihor: persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, indiferent de vârstă, cu un venit lunar sub 2.000 lei; familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, indiferent de vârstă și venituri; familiile sau persoanele singure beneficiare de ajutor social indiferent de vârstă și de venituri.