Specialiștii în nutriție au descoperit o nouă dietă care încetinește îmbătrânirea creierului. Ce alimente sunt recomandate de cercetători

Cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Israel au descoperit că o versiune îmbunătățită a dietei mediteraneene, axată pe legume verzi, poate fi chiar mai eficientă decât forma sa originală în încetinirea procesului de îmbătrânire a creierului. Această descoperire subliniază importanța alimentelor bogate în polifenoli, compuși cu proprietăți antiinflamatorii ce protejează împotriva degenerării cerebrale.
Mircea Filipescu
18 ian. 2025, 13:45
Specialiștii în nutriție au descoperit o nouă dietă care încetinește îmbătrânirea creierului. Ce alimente sunt recomandate de cercetători

„Această cercetare indică valoarea substanțelor chimice vegetale, numite polifenoli, în dietă. Acești compuși, care abundă în legumele verzi, au proprietăți antiinflamatorii și par să fie printre cei mai puternici pentru reducerea riscului de degenerare a creierului pe măsură ce îmbătrânim”, a explicat Laura Clark, dietetician, pentru The Telegraph.

Varza kale este recunoscută pentru conținutul său bogat în flavonoli, antioxidanți care protejează celulele și reduc inflamația. În plus, conține glucosinolați, transformați în intestin în sulforafan, un compus cunoscut pentru proprietățile sale anticancerigene.

Pentru o pregătire delicioasă, Laura Clark recomandă sotarea verzei kale.

„Adăugați puțin ulei de măsline, un cățel de usturoi și fulgi de ardei roșu într-o tigaie încinsă. Adăugați varza kale tocată mărunt și gătiți până când se ofilește. Se stoarce puțin suc de lămâie.”, explică specialistul.

Prazul este o sursă excelentă de amidon, o fibră prebiotică esențială pentru sănătatea intestinală. Această fibră stimulează producerea de acizi grași în intestin, îmbunătățind sensibilitatea la insulină și funcția cognitivă.

Citește și: Ingredientul care nu are ce căuta în ciorba de văcuță, descoperit în cantitate mare în rețeta restaurantelor. InfoCons a dat alerta

„Modul meu preferat de a mânca praz este să îl pun într-o supă, amestecat cu alte legume verzi pline de nutrienți”, adaugă Laura Clark.

Varza aduce un aport semnificativ de vitaminele K și C, dar și de fibre, fiind un aliat în reducerea inflamației. Clark recomandă prăjirea verzei cu condimente.

„Îmi place să prăjesc varza cu mult ghimbir, usturoi și ardei iute. Într-o oală, încălzesc 1 lingură de ulei, adaug 2 căței de usturoi, 1 linguriță de ghimbir proaspăt răzuit și un ardei iute roșu tăiat mărunt. Adaug varza creață mărunțită și prăjesc încă 3-5 minute. Se stropește cu ulei de susan înainte de servire.”, a mai spus acesta.

Mazărea este o legumă bogată în proteine, vitamine și antioxidanți, fără grăsimi animale saturate. Pe lângă vitamina C și fier, mazărea contribuie la sănătatea generală, fiind ușor de adăugat în salate și alte preparate.

Sfecla roșie este un aliment complex, bogat în antioxidanți și vitamina K, esențială pentru sănătatea oaselor. Este, de asemenea, recunoscută pentru capacitatea sa de a combate cancerul și îmbătrânirea creierului.

Clark recomandă diverse modalități de consum.

„Sfecla roșie se poate consuma în stare crudă, sub formă de suc proaspăt, în salate de crudităţi, fiartă sau în diverse preparate gătite.”, a mai declarat cercetătorul, în încheiere.

Citește și: Ce conțin, de fapt, faimoșii crenvurști de porc de la Lidl. Puțini români citesc eticheta atunci când îi cumpără

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici