Specialiştii trag un semnal de alarmă: COVID poate deteriora plămânii atât de grav încât singura speranţă e transplantul

Noul coronavirus le dă mari bătăi de cap cercetătorilor şi cadrelor medicale care se ocupă cu studiul şi evoluţiile sale. Simptomele se schimbă de la o perioadă la alta, iar virusul este greu de ţinut sub control.

02 dec. 2020, 13:29
Specialiştii trag un semnal de alarmă: COVID poate deteriora plămânii atât de grav încât singura speranţă e transplantul

Specialiştii trag un semnal de alarmă, după ce rezultatele studiilor de caz și rezultatele autopsiilor confirmă faptul că, în unele cazuri, COVID-19 poate provoca leziuni pulmonare atât de grave, încât pacienții au nevoie de un transplant pulmonar pentru a supraviețui.

Specialiştii trag un semnal de alarmă: COVID poate deteriora plămânii extrem de grav

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au analizat țesuturile de la pacienții bolnavi cu coronavirus care au suferit transplant de plămâni și de la pacienții care au murit din cauza bolii. Aceștia au descoperit că virusul poate distruge „cadrul fundamental” al plămânilor, ceea ce înseamnă că organele pur și simplu nu se pot recupera. Și asta înseamnă că variantele de tratament pentru un astfel de pacient devin foarte limitate, relatează upi.com.

„Oferim dovezi explicite conform cărora noyl COVID-19 poate provoca leziuni permanente la nivelul plămânilor, în cazul unor pacienți pentru care transplantul pulmonar este singura speranță de supraviețuire”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Dr. Ankit Bharat. Acesta sste șef de chirurgie toracică și director chirurgical al Programului de transplant pulmonar de medicină Northwestern, din Chicago.

Opt pacienți cu coronavirus, supuși transplantului dublu de plămâni

„Complicatiile transplanturilor includ infecția (posibil chiar din nou cu noul COVID-19), infecția bacteriană și posibila respingere a plămânilor transplantați”, a precizat speciliastul.
Reputatul medic Ankit Bharat a dezvăluit într-un comunicat de presă modul în care se crede că noul coronavirus distruge plămânii.

„Celulele progenitoare din plămâni necesare vindecării pot repopula rănile plămânului deplasându-se de-a lungul cadrului de bază al matricei pulmonare. Dar, atunci când cadrul este distrus, celulele progenitoare nu au unde să meargă și plămânii dezvoltă găuri mari care servesc la adăpostirea infecțiilor, o observație pe care am făcut-o și în timpul intervențiilor chirurgicale dure de transplant la acești pacienți. Gândiți-vă în acest fel: după un cutremur, dacă structura de bază a unei clădiri supraviețuiește, aceasta poate fi încă recondiționată. Cu toate acestea, dacă este căzută, singura opțiune este înlocuirea”, a explicat doctorul Bharat.

Citeşte şi: BILANȚ CORONAVIRUS 2 DECEMBRIE. Infectările și decesele sunt în creștere