Spectacol pe faleza Cazinoului din Constanța de Ziua Marinei în prezența lui Iohannis, Ciolacu și Ciucă. Carmen Iohannis, alături de șeful statului VIDEO

Mii de turişti şi constănţeni participă, marţi, la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanţa, după o pauză de patru ani. La manifestări sunt prezenți și preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. Șeful statului a venit însoțit de soția sa, Carmen Iohannis.

15 aug. 2023, 08:32

Spectacol pe faleza Cazinoului din Constanța de Ziua Marinei. Marinarii militari vor prezenta exerciţiul demonstrativ întrunit ”Forţele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din faţa Comandamentului Flotei.

Festivitatea a început la ora 10.00, cu primirea oficialilor, urmată de ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti. După alocuţiunile persoanelor oficiale şi serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari.

Citește și: Sfanta Maria Mare 2023. Ce trebuie sa faca fetele si ce inseamna daca infloresc trandafirii in aceasta zi. Afla si alte traditii, obiceiuri, superstitii

 

Klaus Iohannis: Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări reprezintă riscuri semnificative la adresa securității în Marea Neagră

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 15 august 2023, la Constanța, o alocuțiune în cadrul festivităților prilejuite de Ziua Marinei Române.

”Îmi face o deosebită plăcere să fim împreună în această zi de sărbătoare, dedicată marinarilor militari și civili.

Este emoționantă prezența atât de multor oameni la aceste ceremonii prilejuite de Ziua Marinei Române, care sunt deja o tradiție așteptată, în fiecare an, cu multă bucurie.

Ziua de 15 august a devenit, iată, un prilej de a ne reaminti de simbolurile națiunii noastre, care ne inspiră să fim mai aproape unii de alții și să înțelegem, din nou, cât de puternici putem fi împreună, pentru a ne construi un viitor mai bun.

Dragi marinari,

Aveți admirația și recunoștința noastră pentru devotamentul și demnitatea cu care purtați drapelul României pe mările și oceanele lumii.

Profesia dumneavoastră vă definește ca oameni care au ales un mod de viață presărat cu provocări și sacrificii, dar și cu satisfacții pe măsură.

Gândurile noastre de prețuire și gratitudine se îndreaptă astăzi și către cei care și-au dedicat viața și au făcut suprema jertfă sub pavilionul național. Aducem, astfel, un pios omagiu eroilor mărilor și oceanelor.

Doamnelor și domnilor,

Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale și a țării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securității în Marea Neagră.

Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar și relevanța României ca pilon de stabilitate regional.

Importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, așa cum a fost subliniată și la Summitul recent al Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius.

România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare și apărare a NATO, iar prezența și activitatea celor 5.000 de militari aliați în țara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea și angajamentul nostru neclintit, ca Aliați, față de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce privește apărarea colectivă.

Militarii români și Aliați se instruiesc și își consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acțiuni militare în comun, în deplină compatibilitate.

Demonstrăm astfel că suntem hotărâți să ne sprijinim și să ne apărăm reciproc în cadrul NATO.

Le mulțumesc și cu această ocazie militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Macedonia de Nord și Luxemburg pentru prezența lor în țara noastră.

Am consolidat securitatea României și vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României, în special a grupului de luptă NATO înființat la Cincu în 2022, care reprezintă o componentă importantă a procesului amplu și permanent de consolidare a posturii Aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre, pe termen lung.

Doamnelor și domnilor,

România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanții de securitate, din dubla postură a țării noastre de beneficiar și, totodată, de contribuitor important la îmbunătățirea securității regionale și euroatlantice.

În același timp, alături de ceilalți Aliați din NATO, România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace și libertate.

Vom oferi ca și până acum sprijin politic și practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât și prin contribuția la proiectele NATO dedicate Ucrainei.

Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene și vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloții de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloți români, Aliați și ucraineni.

În paralel, vom continua să ne coordonăm în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona eficient consecințele multiple ale războiului din Ucraina. Ne vom menține sprijinul pentru parcursul european al Kievului și vom pleda pentru acordarea de asistență europeană substanțială Ucrainei pe toate palierele.

Dragi marinari,

Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii într-o carieră militară dificilă, dar esențială pentru apărarea țării noastre.

Forțele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătățirea securității regionale, europene și euroatlantice.

Misiunile desfășurate alături de aliații și partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană pentru ca apele teritoriale și cele ale lumii să fie mai sigure dovedesc pe deplin acest fapt.

Vă felicit pentru îndeplinirea misiunilor voastre și vă urez mult succes în continuare!

Marinarilor civili le doresc călătorii în siguranță pe mările și oceanele lumii și să se întoarcă mereu cu bine acasă!

Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază și ocrotire!”, a spus Klaus Iohannis, în discursul susținut cu ocazia Zilei Marinei Române.

 

”Zeul Neptun” îşi va face apariţia din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncţionale ”Vânjosul”, ”Vârtosul” şi ”Voinicul”, pentru a da startul demonstraţiilor, odată cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapelele României, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-şcoală ”Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările şi oceanele lumii, având cadeţii de la Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti.

Inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvenţele Exerciţiului demonstrativ întrunit ”Forţele Navale Române 2023”.

La finalul acestuia, navele şi aeronavele miltare participante vor defila prin faţa publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care garda de onoare va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, precum şi cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale.

La eveniment şi-au anunţat participarea preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Citește și: Explozie în apropierea digului din fața hotelului Forum din Costinești. O mină marină ar fi explodat în apă. O a doua mină a fost depistată în apropiere

Ziua de 15 august se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un spectacol de artificii şi de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanţa. Formaţia muzicală a Forţelor Navale, condusă de colonelul Cornel Ignat, va susţine un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, între orele 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Cazino – Faleză – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piaţa Ovidiu, unde Muzica Militară a Forţelor Navale îşi va continua reprezentaţia.

De asemenea, la ora 22.45, spectatorii prezenţi în Piaţa Ovidiu sunt invitaţi de Primăria Municipiului Constanţa să urmărească un spectacol de artificii şi de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversări a Zilei Marinei Române.