Spectaculos: 20.000 de noi locuri de muncă în România, într-un domeniu bănos. Cele trei profesii tocmai au fost înregistrate, oficial

Vești excelente pentru români: vor fi create 20.000 de locuri de muncă într-un domeniu care se află într-o puternică dezvoltare. 

11 ian. 2023, 15:56
Spectaculos: 20.000 de noi locuri de muncă în România, într-un domeniu bănos. Cele trei profesii tocmai au fost înregistrate, oficial

În România au apărut deja trei noi profesii în domeniul energiei eoliene. Până în 2030, industria verde ar putea crea nu mai puțin de 20.000 de noi locuri de muncă, în țara noastră, estimează Ministerul Muncii, condus de către Marius Budăi.

Cele trei noi meserii înregistrate în COR sunt:

  • tehnician instalare turbine eoliene – cod 311313;
  • tehnician mentenanță turbine eoliene – cod 311311;
  • tehnician inspecții și reparații pale de turbine eoliene – cod 311312.

Recunoașterea acestor profesii a avut loc după propunerea celor de la RenewAcad – Academia de Consiliere şi Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie. RenewAcad este o un proiect lansat de la grupul Monsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România, deţinut de afaceristul Emanuel Muntmark.

„Importanţa introducerii acestor meserii şi calificări noi în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) este şi mai mare din perspectivă practică, deoarece industria regenerabilelor estimează crearea a peste 20.000 de noi locuri de muncă până în 2030 atât în zona de energie fotovoltaică, cât şi în energia eoliană”, au precizat oficialii RenewAcad.

 

Care sunt județele fruntașe în topul investițiilor în energia verde

 

Experții din energie au consemnat județele cu cea mai puternică activitate în domeniul energiei verzi.

„Din statistici reiese faptul că primele 5 judeţe unde s-a arătat un interes major către specializarea în domeniile energiilor regenerabile sunt : Hunedoara, Gorj, Caras-Severin, Tulcea şi Constanta. Astfel, ca şi rezultat intermediar al proiectului care se va finaliza în septembrie 2023, putem spune ca avem peste 2.400 de persoane înscrise, din care 400 pe lista de aşteptare suplimentară, înscrişi care au participat deja la partea de orientare şi consiliere in carieră 700 din maxim 700 finanţaţi prin proiect, 580 de persoane care au finalizat deja cursurile de specializare din maxim 700 finanţaţi prin proiect”, au mai transmis cei de la RenewAcad.