Spionul Constantin Răuţă, ultimul român condamnat la moarte, încearcă să scape de pedeapsă

Spionul Constantin Răuţă vine miercuri în faţa magistraţilor de la Curtea Militară de Apel pentru a-i convinge să-i anuleze pedeapsa. Bărbatul trăieşte în America şi de ani buni se luptă cu autorităţile pentru drepturile lui. Timp de 24 de ani a lucrat la centrul de cercetări al NASA Goddard Space Flight Center Greenbelt din Maryland, iar alţi 10 ani a fost implicat în dezvoltarea sistemului de protecţie antirachete balistice (sistemul SM-3), care va fi amplasat şi în România.

RomaniaTV.net
14 nov. 2012, 07:51
Spionul Constantin Răuţă, ultimul român condamnat la moarte, încearcă să scape de pedeapsă

Constantin Răuţă este obişnuit cu drumul către Instanţa Militară pentru că de ani de zile încearcă să-i convingă pe magistraţi să-i anuleze pedeapsa dată 1974 de pe vremea regimului comunist. Răuţă, cetăţean american de naţionalitate română, este singurul caz de condamnare la moarte din perioada regimului comunist, care nu a fost anulat de justiţie.

Constantin Răuţă a lucrat în anii ’70 ca inginer la IPROCHIM Bucureşti şi la Ministerul Chimiei, domeniu coordonat de Elena Ceauşescu şi de Securitate, deoarece, ca orice sector economic strategic, cel chimic se afla sub controlul DIE, din DSS (Departamentul Securităţii Statului). DIE i-a cerut lui Răuţă să accepte să devină colaborator al acestui serviciu, dacă voia să i se permită să plece la studii în străinătate. A acceptat numele conspirativ „Călin” şi a promis ca atata timp cât se va afla în străinătate va îndeplini misiuni de spionaj pentru DIE, el fiind instruit pentru executarea unor misiuni „anti-NATO”, scrie EVZ.RO

A hotărât să rămână în SUA, motiv pentru care regimul comunist l-a condamnat la moarte. Timp de 24 de ani a lucrat la centrul de cercetări al NASA Goddard Space Flight Center Greenbelt din Maryland, iar alţi 10 ani a fost implicat în dezvoltarea sistemului de protecţie antirachete balistice (sistemul SM-3), care va fi amplasat şi în România. În 2005, când a cerut reînnoirea paşaportului, a fost informat de Oficiul Paşapoarte că îi fusese anulată cetăţenia română. În 2008, când a cerut anularea condamnării la moarte, Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti a decis să menţină sentința pronunţată de regimul communist, în condiţiile în care se abolise pedeapsa cu moartea încă din 1990.

Absurdul a continuat, pentru că şi această decizie a fost reconfirmată de Instanţa Supremă. Răuţă a trimis cazul său la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), „pentru încălcarea dreptului la viaţă, la libertate, la avere, la un proces echitabil, nu doar de către justiţia română comunistă, dar şi de cea post-decembristă”.

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti (TMTB) a anulat, în ianuarie 2010, mandatul de executare a sentinţei de condamnare la moarte. Constantin Răuţă figurează în „Raportul final al Comisiei prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România”, alături de alte persoane pe care regimul comunist din România le-a considerat vinovate de trădare.