Spionul FSB găsit mort în faţa Ambasadei Rusiei la Berlin ar fi fost executat. Era bănuit de colaborare cu agenţiile străine

Agentul FSB găsit mort pe caldarâm în fața Ambasadei Rusiei la Berlin, după ce a căyut de la etaj, ar fi fost executat pentru că șefii săi de spionaj suspectau că ar fi cooperat cu Occidentul, scrie Daily Mail.

08 nov. 2021, 16:26
Spionul FSB găsit mort în faţa Ambasadei Rusiei la Berlin ar fi fost executat. Era bănuit de colaborare cu agenţiile străine

Kirill Zhalo, în vârstă de 35 de ani, a fost găsit fără viață pe trotuarul din fața ambasadei ruse din centrul Berlinului la ora 7:20, în data de 19 octombrie, de către gărzile germane însărcinate cu protecția acestuia. Se pare că Zhalo a căzut în gol de la etajul superior al clădirii, a scris vineri ziarul german Der Spiegel.

Tatăl diplomatului, generalul-locotenent Alexei Zhalo, ar fi un ofițer de rang înalt al serviciului de contrainformații FSB, care a fost legat de operațiuni secrete împotriva unor opozanți și jurnaliști din Rusia.

Jurnalistul rus în exil Roman Dobrohotov, editorul publicației The Insider, scrie însă că Kirill Zhalo a fost probabil asasinat. Acesta ar fi fost implicat sau știa despre presupusa ucidere a comandantului cecen Zelimhan Hangoşvili, care a fost împușcat de două ori în cap în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin, în august 2019.

Kirill Zhalo își începuse detașarea la Berlin cu două luni înainte de presupusul asasinat, spune Roman Dobrokhotov, iar tatăl său a fost, de asemenea, suspectat de o legătură cu asasinatul. „Kirill Zhalo era el însuși un ofițer FSB, iar faptul că avea un tată implicat în execuții extrajudiciare… acest lucru face ca posibila sa implicare în asasinarea lui Khangoshvili să fie destul de probabilă”, spune jurnalistul, citat de Daily Mail.

Citeşte şi Rusia, condamnată la CEDO pentru uciderea lui Alexander Litvinenko. Văduva spionului asasinat va primi despăgubiri uriaşe

Suspiciunea serviciilor speciale rusești că acesta era gata să coopereze cu agenţiile germane de aplicare a legii „a fost un motiv suficient pentru a încerca să-l ucidă”, spune jurnalistul rus. Versiunile unei căderi accidentale sau ale unei sinucideri „par complet absurde” și sunt „imposibil de crezut”, a mai afirmat el.

Cadavrul lui Zhalo a fost repatriat în Rusia a doua zi după ce a fost găsit mort. Ambasada Rusiei a recunoscut decesul său când presa germană a început să relateze despre caz, două săptămâni mai târziu, spunând că este vorba despre un accident tragic şi nefăcând alte comentarii.

Citeşte şi The Sun: Spionii ruşi au furat formula vaccinului AstraZeneca. Ulterior ea a fost folosită pentru dezvoltarea vaccinului Sputnik