Rusia, condamnată la CEDO pentru uciderea lui Alexander Litvinenko. Văduva spionului asasinat va primi despăgubiri uriaşe

CEDO a decis marți că Rusia este responsabilă pentru uciderea, în 2006, a lui Alexander Litvinenko, care a murit într-o agonie cumplită după ce a fost otrăvit la Londra cu Poloniu 210, un rar izotop radioactiv.

21 sept. 2021, 13:29
Rusia, condamnată la CEDO pentru uciderea lui Alexander Litvinenko. Văduva spionului asasinat va primi despăgubiri uriaşe

CEDO afirmă că „există o puternică prezumţie” că autorii otrăvirii, indicaţi de o anchetă britanică, „au acţionat în calitate de agenţi ai statului rus”. Curtea subliniază, de asemenea, că Moscova nu a furnizat o explicaţie alternativă satisfăcătoare şi convingătoare, nici nu a respins concluziile anchetei publice britanice.

De asemenea, judecătorii CEDO arată că autorităţile ruse „nu au desfăşurat o anchetă internă efectivă care să permită identificarea şi judecarea persoanelor responsabile de asasinat„.

Prin urmare, Curtea consideră Rusia vinovată de încălcarea articolului 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viaţă, şi a articolului 38, care obligă statele semnatare să furnizeze CEDO toate probele necesare pentru judecarea unui dosar, scrie Reuters.

Prin decizia CEDO, Rusia este condamnată să achite văduvei lui Litvinenko 100.000 de euro pentru daune morale, o sumă deosebit de ridicată în raport cu jurisprundenţa Curţii de la Strasbourg.

Citeşte şi Vladimir Putin şi-a dorit încă de mic să fie spion. Dezvăluiri în premieră făcute de preşedintele Rusiei, în faţa unor copii

Judecătorul rus la CEDO a exprimat o ‘opinie disidentă’ în privinţa încălcării dreptului la viaţă.

Aleksandr Litvinenko, fost agent al KGB, apoi al FSB, fusese demis din serviciile de securitate ruse după ce dezvăluise că i se ceruse să examineze posibilitatea să asasineze un om de afaceri bogat, aminteşte CEDO.

Litvinenko a obţinut azil în Marea Britanie în 2010 şi denunţa corupţia şi legăturile prezumtive ale serviciilor de informare ruse cu crima organizată.

Citeşte şi Consulul Estoniei la Sankt Petersburg, acuzat de spionaj. A fost prins în flagrant când primea ”documente clasificate” de la un cetăţean rus

Fostul spion a murit la 23 noiembrie 2006 în urma otrăvirii sale cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică. Pe patul de moarte, el l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că a dat ordin să fie asasinat. Moartea sa a declanşat o criză în relaţiile Marii Britanii cu Rusia. Într-un raport de anchetă publicat în 2016, autorităţile britanice i-au indicat pe Dimitri Kovtun şi Andrei Lugovoi ca autori ai asasinatului. Moscova a refuzat însă în permanenţă extrădarea lor.