Spitalele din Iaşi sunt arhipline. Răspunsul pe care îl primesc pacienţii cu COVID în stare gravă: „Nu vă primim, nu avem locuri”

Spitalele din Iaşi nu mai primesc pacienţi din judeţele vecine. Marţi seară, un singur pat mai era disponibil la terapie intensivă Covid. Presiunea devine din ce în ce mai mare, mai ales că Iaşul, centru universitar şi regional, deservea până nu demult toate judeţele din Regiunea Nord-Est. 

RomaniaTV.net
28 oct. 2020, 09:15
Spitalele din Iaşi sunt arhipline. Răspunsul pe care îl primesc pacienţii cu COVID în stare gravă: „Nu vă primim, nu avem locuri”

În ultima perioadă, au existat apeluri disperate de la spitalele din judeţele vecine pentru transferul unor pacienţi la Terapie Intensivă. „Nu avem cum să primim acum. Este dramatic, dar NU avem locuri!”, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, potrivit ziarul de iaşi. 

Marţi-dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase mai erau libere 13 paturi doar în zona de confirmaţi. Până seara, situaţia s-a schimbat: mai puţine locuri, mai mulţi confirmaţi. La Compartimentul de ATI, în schimb, niciun pat disponibil din cele nouă, în ultimele 24 de ore.

„În momentul de faţă, din punctul de vedere al Terapiei Intensive, nici nu se pune problema să putem primi vreun transfer, nici de la un alt spital din Iaşi, dar nici de la spitalele din judeţele vecine. Este dramatic dar nu sunt locuri, nu avem”, a subliniat Carmen Dorobăţ.

Situaţia critică de la Iaşi se răsfrânge şi asupra spitalelor din Moldova.Medicii din Suceava căutau, marţi, cu disperare un loc pentru un bărbat de 54 de ani, diabetic, în stare foarte gravă şi confirmat cu COVID-19.

„Am apelat la toate spitalele din Botoşani, Bacău, Piatra Neamţ, Vaslui şi Iaşi. La toate spitalele din Iaşi. Peste tot ni s-a spus că nu au niciun loc liber”, a spus Alexandru Calancea, managerul spitalului sucevean.

FOCAR de coronavirus la Spitalul Universitar. Zeci de pacienţi şi medici sunt infectaţi

Situaţia este tensionată şi în Bucureşti

Şi Capitală secţiile de ATI sunt arhipline. Ieri, un tânăr de 37 de ani, internat la Spitalul Floreasca, fără comorbidităţi, dar a cărui stare de sănătate s-a agravat brusc, aştepta un transfer ori la Iaşi, ori la Medgidia, unde s-ar fi putut elibera un pat ATI. O soluţie pentru bolnavii aflaţi în stare gravă ar fi secţia ATI de la spitalul modular de la Leţcani. Ieri, secţia ar fi trebuit să fie deschisă, dar din nou a fost necesară amânarea.

„I-am contactat pe cei de la Linde Gaz pentru 48 de butelii de oxigen, butelii suport pentru cele patru fabrici. Aceste butelii trebuie conectate la bypass-ul staţiei. Într-adevăr, ventilatoarele merg, fabricile funcţionează, pentru că au fost verificate timp de 48 de ore. Problema se pune însă la parametrii oxigenului dat, care trebuie să fie constanţi. Deci se pune problema de calitate a oxigenului. Normal că avem nevoie ca de aer de secţia de la Leţcani, aşa cum au nevoie de oxigen bolnavii critici, dar nu ne putem juca cu viaţa oamenilor”, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Până marţi, 27 octombrie, la nivelul judeţului Iaşi au fost confirmate 9.692 de cazuri cu persoane infectate, cu 201 cazuri în plus faţă de ziua precedentă. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 3.811 au fost externate , cu 42 de persoane în plus faţă de ziua precedentă. În judeţ, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat cinci decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total al celor dignosticaţi cu COVID-19 şi care şi-au pierdut viaţa ajungând la 211. Referitor la gradul de ocupare a paturilor din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, ieri erau ocupate 479 de paturi, dintre care 46 paturi ATI. Aseară, mai era liber un singur pat ATI la Spitalul de Neurochirurgie. În spitalele suport COVID mai erau libere 113 paturi.