Spitalul din Iaşi în care se tratează şi morţii, iar bolnavii primesc medicamente la care sunt alergici

Inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au constatat că Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi ar fi decontat sume de bani pentru acordarea de îngrijiri medicale unor persoane decedate. Inspectorii au mai descoperit medicamente prescrise pentru pacienţi care erau alergici la acestea, medicamente care existau doar pe hârtie, nu şi în fizic sau internări concomitente pentru aceleaşi persoane, şi în regim de zi şi continuu.

07 nov. 2016, 14:54
Spitalul din Iaşi în care se tratează şi morţii, iar bolnavii primesc medicamente la care sunt alergici

Un control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi a scos la iveală nereguli grave ce s-ar fi înregistrat, începând cu anul 2013, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi. Inspectorii au descoperit, printre altele, că în bazele de date ale acestei unităţii sanitare figurează persoane decedate cărora li s-ar fi acordat „îngrijiri medicale”. E doar una dintre posibilele ilegalităţi comise la Spitalul de Pneumoftiziologie.
Descoperirile inspectorilor de la CJAS scot la iveală practici despre care, în lumea medicală, s-a vorbit numai pe la colţuri. Internări haotice, prescripţii suspecte de medicamente, pentru persoane care nu aveau nevoie de ele, dar şi „găuri” imense în stocurile de medicamente şi consumabile. Sunt doar câteva dintre constatările care aruncă în aer Spitalul de Pneumoftiziologie şi care ar putea fi sancţionabile chiar şi pe linie penală.

Medicamente pentru pacienţi care erau alergici la ele

Raportul care devoalează posibilele ilegalităţi de la Spitalul de Pneumoftiziologie are numărul 7112/30.06.2016 şi vizează contractele unităţii cu CJAS din anii 2013, 2014 şi 2015. În timpul investigaţiei, inspectorii au verificat mai multe documente întocmite în spital, cum ar fi dosarele de contractare cu CJAS, fişe de spitalizare, condici de medicamente, rapoarte Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) etc.

Potrivit raportului, consultat de „Ziarul de Iaşi”, o primă constatare este cea referitoare la fişele pentru spitalizarea de zi a mai multor pacienţi. În cazul unui număr nespecificat de pacienţi, se arată în raport, ar fi fost făcute internări, prescripţii de medicamente sau recomandări de dispozitive medicale care nu erau justificate.