Spitalul Malaxa devine spital COVID

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat marți seara, la Digi24 că Spitalul Malaxa va fi transformat integral în spital COVID. Arafat a precizat că astfel se vor face locuri nu numai de terapie intensivă, ci și intermediară.

RomaniaTV.net
21 oct. 2020, 08:10
Spitalul Malaxa devine spital COVID

„Astăzi am avut o discuție cu ministrul Tătaru, s-au găsit soluții, sunt convins că nu sunt convenabile tuturor colegilor, dar sunt soluții pentru situația în care ne aflăm. Spitalul Malaxa urmează sp fie transformat integral în spital COVID. S-a discutat și cu managerul și aceasta este una dintre soluțiile găsite. În celelalte spitale, enumerate printr-un comunicat al Ministerului Sănătății și s-a stabilit un număr de paturi de ATI, fie suplimentare, fie relocate pentru COVID-19. Spre exemplu, la Spitalul Sf. Pantelimon un etaj va fi transformat pentru primirea cazurilor ce neceistă terapie intensivă”, a declarat Raed Arafat, la Digi 24.

Raed Arafat a mai spus că în acest moment nu suntem în situația Italiei din primăvară și avem resurse.

„Avem încă în stocuri – prin eforturile și alocarea de fonduri care s-a făcut – ventilatoare, materiale, echipamente, monitoare, injectomate. Putem suplimenta încă cel puțin vreo 200 – 200 și ceva de paturi și încă, după ce se va mai livra, încă 200 de paturi, deci încă 400 de paturi de terapie intensivă, în următoarea perioadă, pe materialele și echipamentele pe care le avem. Dar, încă o dată spun, acest lucru depinde foarte mult și de resursa umană pentru care încercăm să găsim soluții și una din soluții, la un moment dat – blamată în prima fază a pandemiei – este reducerea activității elective, cel puțin pe alocuri, pentru a permite concentrarea pe pacienții COVID care necesită terapie intensivă. S-ar putea să se ia astfel de decizii pe zone, pe locații, pe capacitățile care există”, a declarat Raed Arafat.

 

5 la sută dintre bolnavii de COVID au nevoie de terapie intensivă

Întrebat de câte paturi suplimentare ar mai fi nevoie în București la o incidență de 4 la mie, Raed Arafat a explicat că în fiecare zi în București sunt sute de cazuri.

„De aici trebuie să calculați: cam 5 la sută din ele este posibil în următoarele zece zile să aibă nevoie de terapie intensivă, probabil cam 20-30 la sută e posibil să aibă nevoie de oxigen și de terapie intermediară”, a mai spus şeful DSU.