Spitalul mobil de la Leţcani care a costat peste 13 milioane de euro nu se redeschide. Când vor putea fi trataţi bolnavii de COVID-19

Spitalul mobil de la Leţcani achiziţionat special de autorităţile din Iaşi şi Neamţ pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 nu va putea fi redeschis mai devreme de o lună deoarece nu au fost remediate unele probleme tehnice. Anunţul a fost făcut de directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi.

19 mart. 2021, 17:09
Spitalul mobil de la Leţcani care a costat peste 13 milioane de euro nu se redeschide. Când vor putea fi trataţi bolnavii de COVID-19

Şeful DSP Iaşi susţine că nu mai puţin de 31 de deficienţe au fost constatate de Corpul de Control al premierului la Spitalul mobil de la Leţcani. Acestea trebuiau să fie remediate de proprietarul unităţii mobile de la Leţcani care este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, înfiinţată de consiliile judeţene Iaşi şi Neamţ.

Spitalul mobil de la Leţcani nu se redeschide. Care sunt cele mai grave probleme

Vasile Cepoi a explicat că problema cea mai dificilă depistată la Spitalul mobil de la Leţcani este la instalaţia electrică internă care este construită conform normativelor din Turcia. În aceste condiţii, trebuie angajaţi specialişti care să verifice dacă termenii de referinţă din Turcia sunt aceeaşi cu cele din România.

„În primul rând trebuie verificate instalaţiile electrice. Directorul Euronest (Alina Popa – n.red.) a angajat o firmă din România care face această analiză de proiect. Termenul de finalizare a lui este de o lună de zile. Mai devreme de o lună de zile nu se poate deschide. Dacă sunt găsite nonconformităţi, termenul se va prelungi pentru că vor trebui rezolvate. Se va aduce unitatea mobilă de la Botoşani, care de fapt este a Iaşiului. Începând de mâine (sâmbătă – n.red.) alocăm încă trei paturi la Terapia Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie. Sperăm să acoperim solicitările cu aceste două soluţii”, a declarat dr. Vasile Cepoi, conform Agerpres.

Citeşte şi: Noi probleme la Spitalul mobil COVID de la Lețcani. Plouă în unitatea medicală, iar temperatura în saloane este de 14-17 grade

Spitalul mobil de la Leţcani se află în subordinea Spitalului de Boli Infecţionase din Iaşi. Managerul unităţii medicale a declarat că speră ca problemele să fie remediate în decurs de o lună.

„Medical, aşa cum am mai spus, nu există nicio deficienţă. Noi îngrijim pacienţii. Există anumite deficienţe din punct de vedere tehnic care trebuie remediate. Un act medical de înaltă clasă, aşa cum e într-un oraş universitar, trebuie să beneficieze şi de o parte tehnică foarte bine fundamentată”, a explicat dr. Forin Roşu, conform sursei citate.

Spitalul mobil de la Leţcani a fost închis în luna ianuarie. Iniţial s-a anunţat că unitatea medicală va fi închisă pentru câteva zile, timp în care se vor face lucrări de dezinfectare şi sterilizare, precum şi lucrări de mentenanţă, însă de atunci spitalul nu a mai fost redeschis. În urmă cu două zile, din cauza ploii, intrarea în unitatea mobilă a fost inundată de apă.

Citeşte şi: Dosar penal pentru spitalul modular din Leţcani