Spitalul Victor Babeş le returnează pacienţilor banii plătiţi pentru teste cu aparat Vitalaire

Conducerea Spitalului "Victor Babeş” din Capitală îi anunţă pe pacienţii care au plătit o taxă de 50 de lei pentru un test cu un aparat Vitalaire să vină la unitatea medicală pentru a le fi returnaţi aceşti bani, care au fost încasaţi ilegal. Anunţul a fost făcut după ce Gazeta Sporturilor a scris că medicul pneumolog Maria Zlatev de la ”Victor Babeş” încasează 50 de lei bolnavilor la fiecare test de somn făcut cu un aparat Vitalaire.

25 nov. 2016, 11:26
Spitalul Victor Babeş le returnează pacienţilor banii plătiţi pentru teste cu aparat Vitalaire

O femeie în vârstă de 65 de ani, care are diabet, fiind dependentă de insulină, precum şi astm bronşic şi fibrilaţie atrială, s-a internat în 13 mai la Spitalul „Victor Babeş”, unde a plătit 50 de lei pentru un test de somn cu un aparat Vitalaire, făcut de doctoriţa Maria Zlatev-Ionescu.

„Doctoriţa Zlatev mi-a cerut 50 de lei pentru că aparatul nu ar fi al spitalului. Am plătit. Nu mi-a dat chitanţă”, a spus pacienta, susţinând că la externare medicul i-a spus că, pe lângă astm, are şi apnee în somn şi i-a recomandat să cumpere un aparat de oxigen.

„Mi-a dat două-trei pliante cu oferte de la firme diferite. I-am spus că nu-mi permit aşa ceva şi mi-a dat medicamente”, a mai spus pacienta, potrivit tolo.ro.

În listarea analizei făcute de femeie – „test de somn cu poligraf” – apare atât numele medicului Maria Zlatev-Ionescu, cât şi cel al Vitalaire România, agentul Loredana Opranescu.

Managerul Spitalului „Victor Babeş”, Emilian Ioan Imbri, a transmis GSP o adresă în care a precizat că unitatea medicală nu a achiziţionat şi/sau închiriat dispozitive medicale de la Air Liquide Vitalaire, iar medicul Zlatev-Ionescu „a luat în nume propriu în folosinţă temporară în vederea testării un aparat de la Air Liquide Vitalaire, conducerea spitalului nefiind informată de acest aspect”.

„Din nota de relaţii solicitată d-nei dr. Zlatev-Ionescu, medicul curant al pacientei Drăguţ Viorica, rezultă că plata sumei de 50 de lei a fost solicitată în mod eronat. Avînd în vedere situaţia regretabilă relatată de dumneavoastră, o vom invita pe doamna Drăguţ Viorica la sediul unităţii noastre cu o cerere în vederea rambursării sumei de 50 de lei. Invitaţia este valabilă pentru toţi pacienţii internaţi la noi şi care se află în aceeaşi situaţie”, mai spune conducerea spitalului, care precizează că la acest moment se desfăşoară o cercetare administrativă prevăzută de Codul Muncii.

Situaţie şocantă în România. Mii de bătrâni dependenţi de oxigen sunt vânaţi şi executaţi silit de o firmă ce furnizează aparate de oxigen. Nu pentru că oamenii ar merita ci pentru că ei nu se pot apara. Dezvăluirile au fost făcute pe tolo.ro de un fost angajat.

Oamenii legii au ridicat, joi, din sediul firmei nu mai puţin de două TIR-uri de documente contabile. Potrivit tolo.ro, compania şi-ar fi înşelat clienţii cerându-le sume de bani în baza unor facturi care ar fi false.

Societatea şi-ar fi dat în judecată peste 3.000 de clienți. A ieşit la iveală şi faptul că facturile încheiate în ur­ma contractelor semnate de bolnavi sunt înregistrate în contabilitatea firmei cu sume infime.

Potrivit România TV, alte facturi, având aceleași numere și serii, ne­înregistrate, ar fi fost folosite în instanță în dosarele în care bolnavii sunt executați silit. Multinaţionala este urmărită penal pentru evaziune fiscală.

Mii de bătrâni dependenți de oxigen sunt executați silit de Air Liquide Vitalaire, filiala din România a liderului mondial de aparate de aer. Reprezentanța din România a corporației franceze Air Liquide Vitalaire are sediul în Iași şi derulează contracte cu toate cele 42 de Case de Asigurări de Sănătate județene. Ei vând sau închiriază aparate de oxigen pentru pacienții cu astm, cancer, silicoză, boli severe de plămâni, apnee.