Sportul naţional al românilor: privitul la televizor. Petrecem un sfert de zi în faţa micilor ecrane. RomâniaTV, în top 5 audienţe tv

De ziua internaţională a televiziunii, World TV Day, EBU - European Broadcasting Union arată că românii petrec în medie pe zi aproximativ şase ore în faţa micilor ecrane, fiind printre europenii care alocă cel mai mult timp pentru privitul televizorului.

24 nov. 2017, 15:46

Se spune că statul cu ochii în televizor e un indicator al sărăciei, fiind cea mai facilă şi ieftină metodă de a petrece timpul liber, iar cele mai recente date în această privinţă arată că românii sunt campioni la aruncatul cu privirea la televizor. Un sfert din zi o petrec românii uitându-se la TV, conform EBU – European Broadcasting Union, care publică un grafic de Ziua Internațională a Televiziunii – World TV Day.

Astfel, telespectatorii români petrec în faţa micilor ecrane aproape șase ore (5 ore și 46 de minute, mai exact), iar la polul opus este Islanda, cu doar o oră și 50 de minute în fața televizorului în fiecare zi), arată paginademedia.

Cine se uită cel mai mult:

România este campioană, dar stau mult la televizor aproape toate țările din zona estică: România, Ungaria, Ucraina, Rusia, Polonia, Serbia, Croația, Grecia, Turcia. Singurele țări din centrul și vestul Europei cu consum mare de TV sunt Italia și Portugalia.

Cine consumă moderat:

Un consum mediu de TV au Franța, Germania, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Belarus, Lituania, Letonia, Bulgaria și Republica Moldova.

Care sunt ţările care nu sunt dependente de TV:

Islanda (o oră și 50 de minute), Irlanda și cam toate statele din nordul Europei – Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda, Belgia, Letonia. Plus Austria și Elveția.

În vara acestui an, Indexul Consumului de Televiziune din România (realizat de Mercury Research) arăta că sunt români care stau și opt ore la televizor.

    1 din 5 români spunea că petrece între 4 si 6 ore zilnic în fața televizorului
    1 din 10 români declara că stă la televizor peste 8 ore pe zi.

Indexul vorbea și de dotarea cu televizoare din România. Multe case au și patru televizoare:

    19% dintre români au un singur televizor în casă.
    36% au declarat că au două televizoare în casă
    28% dintre români au trei televizoare în casă.
    17% dintre consumatorii de TV din România au declarat că deţin 4 televizoare.

De altfel, situaţia nu s-a schimbat prea mult în ultimii ani.

Sursa: Initiative

Doar cinci televiziuni contează pentru români

Compania care măsoară audienţa televiziunilor în România, Kantar Media, are cuprinse în sistemul naţional naţional de măsurare 62 de staţii, însă doar cinci contează pentru telespectatorul român.

Mai mult de jumătate dintre românii care s-au uitat la televizor în luna octombrie au urmărit unul din cele cinci posturi: Pro TV, Antena 1, Kanal D, România TV şi Antena 3. Practic, românii preferă divertismenul livrat de primele trei şi ştirile produse de cele două staţii dedicate informaţiei.

Pe primul loc în topul audienţei generale este Pro TV, cu o medie de 718.000 de români pe minut, fiind urmat de Antena 1, cu un rating mediu de 495.000 de persoane pe minut (toată ziua). Cel mai urmărit post de ştiri în luna octombrie a fost România TV, care a adunat în medie pe minut 244.000 de telespectatori, urmată fiind de Antena 3 cu 201.000.

Nişa televiziunilor de ştiri – România TV, Antena 3, B1 TV, Realitatea TV şi Digi24 – a avut o cotă de piaţă de 15,69%, la nivel naţional.  Majoritatea audienţei pe nişa de ştiri TV este formată din persoane cu vârste de peste 65 de ani, notează Adevărul.