Florin Cîţu, noi măsuri de austeritate. Guvernul ar putea tăia din sporurile bugetarilor. „S-a spus că Președintele are cel mai mare salariu”

Guvernul analizează situaţia sporurilor acordate în bugetarilor pentru 2021 pentru a vedea care dintre acestea se justifică. Anunţul a fost făcut de premierul Florin Cîţu care a vorbit despre modificarea Legii salarizării pentru a elimina inechităţile din sistemul public.

14 ian. 2021, 13:26
Florin Cîţu, noi măsuri de austeritate. Guvernul ar putea tăia din sporurile bugetarilor. „S-a spus că Președintele are cel mai mare salariu”

Florin Cîţu dă de înţeles că sporurile bugetarilor ar putea fi tăiate, în vederea elaborării proiectului de buget pentru 2021. Premierul a explicat că Guvernul vrea schimbarea legii salarizării pentru a fi eliminate inechităţile.

„Ne uităm la toate sporurile în sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu şi ne uităm la tot sistemul de salarizare. În acelaşi timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechităţi.

Aşa cum a fost făcută, Legea salarizării în 2017 promitea acest lucru. După aceea, au apărut tot felul de excepţii şi, de fapt, tineţi minte, primul lucru care s-a spus a fost că preşedintele României are cel mai mare salariu şi (…) nu mai este aşa. Au apărut tot felul de excepţii şi trebuie corectate”, a afirmat Florin Cîţu, la Radio Guerrilla, întrebat despre sporurile de 30% acordate angajaţilor din Prefecturi în contextul epidemiei de COVID-19.

Citeşte şi: Acţiunile deţinute de stat la companiile naţionale ar putea fi vândute. Cîţu: „Vom abroga acea lege, cu totul”

Sporurile bugetarilor ar putea fi tăiate în 2021

Potrivit Agerpres, premierul a mai precizat că atât Legea salarizării, cât şi Legea pensiilor vor fi schimbate anul acesta.

„Vor fi modificate pentru a ţine cont de câteva principii: Legea pensiilor de principiul contributivităţii, Legea salarizării de câteva principii clare pentru a elimina aceste inechităţi din sistemul public”, a explicat Florin Cîţu.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că cea mai mare pensie încasată în România depășește 78.000 de lei, însă contribuțiile ar acoperi o pensie de puțin peste 5.000 de lei. Turcan susține că este vorba de o pensie de serviciu, conform Digi24.

Ministrul Muncii a precizat că există și pensii de 41.000 de lei, de 50.00 de lei, de 18.000 de lei lunar, dar și că sunt 900.000 de români care au venituri de 800 de lei pe lună.

Citeşte şi: Florin Cîţu, despre proiectele principale din acest mandat: Bugetul pe 2021 intră în Parlament pe 5 februarie. Vreau să stopez risipa banilor publici!


loading...