Prima ţară în faliment, închide şcoli şi activităţi din cauza penuriei de carburant: „Fără mâncare vom muri”

Sri Lanka are nevoie urgentă de 75 de milioane de dolari în valută pentru a plăti importurile esențiale. Noul prim-ministru numit joi, Ranil Wickremesinghe, a anunțat luni că țara mai are stocuri de benzină doar pentru o zi.

23 mai 2022, 10:37
Prima ţară în faliment, închide şcoli şi activităţi din cauza penuriei de carburant: „Fără mâncare vom muri”

„Următoarele două luni vor fi cele mai dificile din viața noastră”, a spus premierul din Sri Lanka. Două transporturi de benzină și două de motorină care utilizează o linie de credit indiană ar putea oferi o gura de oxigen în următoarele zile însă țara se confruntă și cu o penurie de 14 medicamente esențiale.

În Colombo, capitala comercială, proprietarii de ricșe stau la cozi la benzinarii mai bine de 7 ore fără să aibă certitudinea că reușesc să alimenteze.

Criza alimentară va afecta toată lumea. Rusia susţine că a anticipat şi s-a pregătit de „marea foamete”
Criza a dus la proteste ample împotriva președintelui Gotabaya Rajapaksa și a familiei sale, culminând cu demisia fratelui său mai mare Mahinda din funcția de prim-ministru, după ce luptele dintre susținătorii guvernului și protestatari au ucis 9 persoane și au rănit 300.

O lipsă severă de valută străină a făcut ca guvernul să nu poată plăti pentru importurile esențiale, inclusiv pentru combustibil, ceea ce a dus la întreruperi de energie care durează până la 13 ore.

Srilankezii se confruntă, de asemenea cu o inflație în creștere, după ce țara și-a devalorizat brusc moneda luna trecută, înaintea discuțiilor cu Fondul Monetar Internațional pentru un program de împrumut.

Rădăcinile crizei, cea mai gravă din câteva decenii, se află însă în gestionarea proastă a economiei de către guvernele care au creat și susținut un deficit dublu, adică un deficit bugetar alături de un deficit de cont curent. Altfel spus, cheltuielile țării depășesc venitul național iar producția de bunuri și servicii este inadecvată, spun analistii economici.

Criza a fost accelerată de reducerile de taxe promise de președinte în campania electorală din 2019, puse în aplicare înainte de pandemia Covid care a distrus părți ale economiei din Sri Lanka.

Sri Lanka se luptă cu o criză economică devastatoare: ”Fără mâncare vom muri”
Cozi uriașe s-au format în multe părți din Colombo, un oraș de aproximativ 900.000 de locuitori, în timp ce rezidenții au încercat să se aprovizioneze cu combustibil, care este este extrem de puțin disponibil, guvernul rămânând fără valută.

”Au fost livrate doar aproximativ 200 de butelii, deși erau aproximativ 500 de oameni”, a spus Mohammad Shazly, un șofer cu jumătate de normă aflat la coadă pentru a treia zi, în speranța că va procura gaz de gătit pentru familia sa de cinci persoane. Alte sute erau la rând, cu cilindrii goali lângă ei.

Avertismentul șefului ONU: „Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei”
„Fără gaz, fără ulei de kerosen, nu putem face nimic”, a spus Shazly. „Ultima opțiune ce? Fără mâncare vom muri. Asta se va întâmpla sută la sută.”

Sri Lanka, dependentă de turism se confruntă cu o penurie îngrozitoare de valută, combustibil și medicamente, iar activitatea economică a încetinit puternic.

Transportul public este epuizat și străzile sunt libere, deoarece majoritatea oamenilor rămân acasă din cauza deficitului de benzină.

Wickremesinghe, avertizând și despre o criză alimentară, a promis că va cumpăra suficient îngrășământ pentru următorul sezon de plantare pentru a crește productivitatea și a satisface cererea de hrană a celor 22 de milioane de locuitori.

O decizie din aprilie anul trecut a președintelui Gotabaya Rajapaksa de a interzice toate îngrășămintele chimice, a redus drastic recoltele și, deși guvernul a anulat interdicția, încă nu au avut loc importuri substanțiale.

„Deși s-ar putea să nu fie timp pentru a obține îngrășământ pentru acest sezon Yala (mai-august), se iau măsuri pentru a asigura stocuri adecvate pentru sezonul Maha (septembrie-martie)”, a spus premierul într-un mesaj pe Twitter joi.

„Îndemn sincer pe toată lumea să accepte gravitatea situației”. Japonia, care are legături economice de lungă durată cu insula, a declarat că va oferi un grant de urgență de 3 milioane de dolari pentru medicamente și alimente, a declarat ministerul său de externe.

Litro Gas, administrată de stat, speră să înceapă să distribuie 80.000 de butelii pe zi până sâmbătă, dar trebuie să se străduiască să umple un deficit estimat de 3,5 milioane de butelii de pe piață, a declarat președintele Vijitha Herath pentru Reuters.

Guvernul a făcut, de asemenea, apel la licitații pentru a procura gaz de gătit în valoare de 120 de milioane de dolari. Cu toate acestea, prețurile au crescut, pentru gazul de gătit, precum și pentru alimente și alte produse esențiale.

Prețul unei butelii de gaz pentru gătit de 12,5 kg a crescut la aproape 5.000 de rupii (14 USD) de la 2.675 de rupii în aprilie