SRI cere dreptate în dosarul Revoluției. A desecretizat documente cu privire la evenimentele din 1989

Eveniment istoric, după 33 de ani de la masacru. SRI a scos de la „naftalină" noi documente secretizate cu privire la Revoluția din 1989.

22 dec. 2022, 17:25
SRI cere dreptate în dosarul Revoluției. A desecretizat documente cu privire la evenimentele din 1989

Cercetările cu privire la „Dosarul Revoluției din 1989″ continuă să rămână mai degrabă o glumă, la 33 de ani de la evenimentele sângeroase. An de an, se mai anunță câte o mișcare din partea unei instanțe ori a unei instituții publice, pentru a mai aminti de românii care au fost executați pe străzile din țară, în special la București și la Timișoara.

La final de 2022, a venit rândul ca SRI să intervină: la inițiativa lui Eduard Hellvig, șeful SRI, a fost declasificat în cele din urmă dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securității Statului (DSS) în evenimentele din 1989.

Dosarul declasificat a făcut parte din investigațiile Comisiei „Decembrie 1989”, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului României cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară, din perioada 1- 31 decembrie 1989.

DOCUMENTUL DECLASIFICAT POATE FI CONSULTAT AICI.

 

Șeful SRI, Eduard Hellvig, a ieșit la atac: „Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și a conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor”

 

Serviciile de Securitate din 1989 nu aveau scop apărarea cetățenilor, susține Hellvig, care a încurajat Justiția să facă lumină în cel mai controversat dosar din istoria României, alături de „Mineriadă” și „Colectiv”.

„În 2015, primul an al mandatului meu, le transmiteam ofițerilor SRI faptul că este obligatoriu ca cei care vin să slujească această națiune trebuie să înțeleagă cât de greu s-au câștigat libertatea și democrația.

Pentru noi ca organizație și pentru mine ca director al ei în ultimii aproape opt ani, căutarea nu s-a oprit nicio clipă. Pentru că eu cred în continuare, cu tărie, în valoarea memoriei colective, peste generații.

Înțelegerea prețului pe care unii oameni l-au plătit pentru aceste idealuri nu se poate realiza însă complet în absența unui concept-cheie: adevărul! Și mă refer aici, în primul rând, la adevărul privitor la evenimentele sângeroase din 1989.

Din păcate, sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea, iar milioane de români încă așteaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului românesc.

Adevărul nu are un început sau un final. Tot așa cum el nu aparține cuiva anume. Noi toți, însă, suntem responsabili pentru rezultatul lui deplin, iar acela va fi istorie. Avem, astfel, obligația de a-l căuta continuu, cu toată energia.

Astăzi, SRI face încă un pas pentru a sprijini sau pentru a impulsiona acest demers național.

Am desecretizat și publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituția noastră le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din 1989.

Sper că prin acest demers orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul. Și nu doar comunismul, pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și a conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor.

Eroii pe care îi comemorăm astăzi, 22 decembrie, merită adevărul. Pentru că ei nu au luptat pentru idei abstracte sau pentru diferitele linii politice.

În fapt, eroii nu au ideologie. Dar au avut idealuri, iar unul dintre ele era adevărul. Tineri, civili sau militari, oameni nevinovați care au pierit în sângeroasele zile ale lui Decembrie 1989 sunt sigur că s-au regăsit în același rai al oamenilor buni.

Pentru familiile celor care au pierdut atunci un om drag este în continuare crucial ca responsabilitățile să fie partajate clar și asumate fără echivoc”, a declarat Eduard Hellvig, șeful SRI.