SRI anunţă ce conțineau cele două plicuri primite de Ambasada Ucrainei la București

Serviciul Român de Informații a anunțat, miercuri, ce conțineau cele două plicuri suspecte trimise marți la Ambasada Ucrainei din România.

07 dec. 2022, 20:00
SRI anunţă ce conțineau cele două plicuri primite de Ambasada Ucrainei la București

SRI a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă că plicurile care au ajuns la Ambasada Ucrainei la București nu conțineau substanțe periculoase, ci doar „fragmente de ţesuturi organice”, care urmează să fie analizate.

„În legătură cu cele două plicuri suspecte ridicate în cursul zilei de ieri de la ambasada Ucrainei din București, vă facem cunoscute următoarele aspecte:

În urma primelor analize de laborator, s-a constatat că în plicuri nu se află conținut de interes pirotehnic și nici alte substanțe periculoase. Menționăm că analizele specifice au arătat că plicurile conțin fragmente de țesuturi organice, iar pentru stabilirea provenienței acestora este necesară o analiză suplimentară pe care o vor efectua instituțiile abilitate ale statului. Pe componenta prevăzută de atribuțiile legale pe care le are SRI, verificările întreprinse de noi s-au finalizat. Vă mulțumim!”, au anunțat reprezentanții SRI.

Citiți și: Mesajul transmis de Ucraina în cazul plicurilor suspecte de la Ambasada din București: „Nu veţi reuși să ne intimidați sau să ne opriți!”

Marţi, poliţiştii Secţiei 1 din Capitală au fost sesizaţi cu privire la faptul că la sediul unei ambasade din Sectorul 1 au fost primite două plicuri ce ar avea un conţinut suspect, acestea fiind ridicate în vederea expertizării de către SRI.

Poliţia spaniolă a confiscat, luni, alte trei colete suspecte adresate diplomaţilor ucraineni la un oficiu poştal, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, potrivit agenţiilor de presă Ukrinform şi DPA, conform Agerpres.

Numărul total de ameninţări la adresa instituţiilor diplomatice ucrainene din străinatate a ajuns astfel la 21 de cazuri, a arătat purtătorul de cuvânt.

Colete însângerate conţinând ochi de animale au ajuns săptămâna trecută la ambasade ucrainene din mai multe ţări. Înainte de aceasta, o serie de scrisori-capcană au fost trimise mai multor instituţii din Spania, într-unul din cazuri un agent de securitate fiind rănit uşor.

De asemenea, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a transmis un mesaj pe Facebook, unde a prezentat ambasadele la care au mai ajuns pachete suspecte.

„În ultimele două zile, pachete suspecte au ajuns la ambasadele din Italia, Polonia, Portugalia, România și Danemarca, precum și la consulatele din Gdansk. În total, avem deja 31 de cazuri în 15 țări: Austria (1), Vatican (1), Danemarca (1), Spania (5), Italia (4), Kazahstan (1), Țările de Jos (1), Polonia (6). ), Portugalia (2), România (2), SUA (1), Ungaria (2), Franța (1), Croația (1), Cehia (2).

Toate plicurile sunt notate la aceeași adresă a expeditorului: reprezentanță Tesla din orașul german Sindelfingen. De asemenea, atacatorii au luat măsuri pentru a nu lăsa urme ale ADN-ului lor pe pachete”, a scris Dmitro Kuleba.

Posted by Embassy of Ukraine in Romania/Посольство України в Румунії on Wednesday, 7 December 2022

Citiți și: Alertă la Ambasada Ucrainei la Bucureşti după primirea a două plicuri suspecte. Echipe SRI au ridicat corespondenţa suspectă – UPDATE