Sri Lanka a decretat stare de urgenţă

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei a explicat că şeful statului a luat această măsură pentru a "menţine ordinea publică".

06 mai 2022, 21:22
Sri Lanka a decretat stare de urgenţă

Preşedintele srilankez Gotabaya Rajapaksa a decretat vineri stare de urgenţă în Sri Lanka pentru a doua oară în cinci săptămâni, acordând puteri extinse forţelor de securitate pentru a răspunde manifestaţiilor antiguvernamentale, relatează AFP, dpa şi Reuters.

Explozie devastatoare, un imobil cu patru etaje s-a prăbuşit FOTO şi VIDEO
Un purtător de cuvânt al preşedinţiei a explicat că şeful statului a luat această măsură pentru a „menţine ordinea publică”, în urma grevei generale organizate vineri de sindicate, care cer demisia preşedintelui şi premierului, pe fondul agravării crizei economice.

Ţara insulară cu 22 milioane de locuitori suferă de mai multă vreme de tăieri de electricitate, penurii de combustibili, alimente şi medicamente, declanşate de un declin accentuat al rezervelor valutare care a blocat importurile de produse esenţiale şi a scos mii de oameni în stradă.

Putin va transmite un mesaj „apocaliptic” Occidentului la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei
Managementul economic defectuos al guvernelor succesive a erodat finanţele publice ale ţării, dar situaţia s-a înrăutăţit în urma reducerilor considerabile de taxe aplicate de administraţia Rajapaksa după preluarea puterii în 2019.

Sectoare cruciale ale economiei, în special turismul, au fost lovite de pandemia de COVID-19, iar guvernul a întârziat să ceară asistenţă din partea FMI.

Sri Lanka: Preşedintele invită opoziţia să se alăture unui guvern de uniune, pe fondul manifestaţiilor şi agravării crizei economice