SRI şi IGSU transformă baza Grădiştea în poligon de pregătire contra atacurilor biochimice, radio-nucleare şi pirotehnice

Serviciul Român de Informații (SRI) are în plan transformarea bazei de pregătire antitero de la Grădiștea, județul Giurgiu, în poligon specializat de simulări și antrenament în domeniul amenințărilor teroriste de natură chimică, biologică, radiologică, nucleară și pirotehnică (CBRNe). Proiectul urmează să fie finanțat și din fonduri europene nerambursabile, conform unui document guvernamental, potrivit profit.ro.

RomaniaTV.net
21 apr. 2020, 07:19
SRI şi IGSU transformă baza Grădiştea în poligon de pregătire contra atacurilor biochimice, radio-nucleare şi pirotehnice

Proiectul de investiții este în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și este propus în contextul abordării proactive adoptate la nivelul Uniunii Europene.

„Proiectul de investiții avut în vedere de către Serviciul Român de Informații, în cadrul unui parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), este propus în contextul abordării proactive adoptate la nivelul Uniunii Europene în privința detectării amenințărilor CBRNe”, se arată în document.

Citește și: MAI suplimentează numărul trupelor speciale, după scandalurile violente. Zonele cu probleme, survolate cu elicopterul VIDEO

Investiția a fost avizată luna trecută de către Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe.

Baza de pregătire, care va fi supusă lucrărilor de investiții, va păstra funcțiunea inițială de poligon specializat, urmând a fi transformat prin reconceptualizare și tehnologizare într-o bază de pregătire CBRNe integrată.

„În acest sens, a fost identificată, cu o prealabilă justificare și documentare, soluția tehnică de implementare a proiectului prin dezvoltarea/modernizarea unui poligon specializat existent din incinta sediului Serviciului Român de Informații din comuna Comana, sat Grădiștea, județul Giurgiu, care asigură toate condițiile specifice necesare operaționalizării unei baze de pregătire. Baza de pregătire, care va fi supusă lucrărilor de investiții, va păstra funcțiunea inițială de poligon specializat, urmând a fi transformat prin reconceptualizare și tehnologizare într-o bază de pregătire CBRNe integrată, care să faciliteze antrenamentele specifice forțelor participante în condițiile existenței riscului CBRNe, prin realizarea unor funcțiuni și dotări specifice antrenamentelor, în scopul asigurării unei intervenții rapide și eficiente”.

Valoarea totală a investiției, cu tot cu TVA, este de 88,97 milioane lei, lucrările urmând să se deruleze pe o perioadă de 3 ani.

„Pentru finanțare, Serviciul Român de Informații a analizat și identificat posibilitatea accesării fondurilor europene nerambursabile în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul Axei Prioritare 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectivul Specific 5.2. – Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție, care vizează promovarea investițiilor pentru consolidarea capacității de reacție în caz de dezastre pentru a diminua pierderile umane și materiale”, precizează sursa citată.