SRR şi SRTv se vor putea constitui în persoane juridice de drept privat

Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Română de Televiziune (SRTv) vor căpăta personalitate juridică de drept privat, cu sau fără scop patrimonial, pentru a-şi putea realiza pe deplin obiectul de activitate, inclusiv acela de a emite programe în limba română adresate ascultătorilor şi telespectatorilor din întreaga lume.

RomaniaTV.net
08 oct. 2013, 11:45
SRR şi SRTv se vor putea constitui în persoane juridice de drept privat

Plenul Senatului a adoptat în acest sens, în şedinţa de marţi, proiectul legislativ care modifică Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv.

În forma adoptată de Camera Deputaţilor, articolul 43 al legii prevedea că SRR şi SRTv se pot constitui persoane juridice, cu sau fără scop lucrativ, în ţară sau în străinătate, pentru desfăşurarea activităţii specifice, însă Comisia pentru cultură a Senatului a amendat acest articol, în şedinţa din 2 octombrie, astfel: ‘În vederea extinderii activităţii specifice în ţară sau în străinătate, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot înfiinţa, cu avizul consultiv al comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, persoane juridice de drept privat, pot dobândi calitatea de asociat în cadrul unor asemenea entităţi sau, după caz, pot achiziţiona acţiuni sau părţi sociale ale unei societăţi comerciale existente în condiţiile legii’.

Şi articolul 42 al legii, alin. 1 a fost modificat în Comisie în sensul că ‘Finanţarea necesară producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice şi de televiziune adresate străinătăţii, inclusiv prin intermediul persoanelor juridice înfiinţate, în cadrul cărora SRR, respectiv SRTV, deţine calitatea de asociat sau acţionar, precum şi pentru dezvoltarea acestei activităţi se asigură din fondurile alocate de la bugetul de stat prin intermediul bugetelor celor două instituţii’.

Amendamentele formulate în Comisia raportoare au fost aprobate de către plenul Senatului cu 112 voturi pentru, un vot împotrivă şi două abţineri.

În expunerea de motive a proiectului de lege, iniţiatorul precizează că modificările propuse sunt necesare pentru a permite ‘atingerea obiectivului politic şi simbolic al revenirii cât mai rapide a SRTv pe piaţa media din Republica Moldova şi, în acelaşi timp, continuarea cu succes a negocierilor pentru finalizarea textului înţelegerii amiabile dintre România şi Republica Moldova’.

Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră, la care România este parte, asigură posibilitatea difuzării programelor SRR şi SRTv pe teritoriile tuturor statelor părţi, însă nu scuteşte cele două societăţi de la respectarea condiţiilor procedurale pentru o astfel de difuzare. Unele state impun, în categoria condiţiilor procedurale necesare pentru difuzarea programelor, şi existenţa unor persoane juridice cu sau fără scop patrimonial prin intermediul cărora să fie difuzate programele radiodifuzorilor străini.

‘De exemplu, în discuţiile dintre autorităţile române şi cele din Republica Moldova pentru revenirea TVR în Republica Moldova şi pentru stingerea litigiului aflat pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (cauza SRT împotriva Rep. Moldova), a rezultat necesitatea ca difuzarea programelor Societăţii Române de Televiziune pe teritoriul Rep. Moldova să fie realizată prin intermediul unei persoane juridice cu sau fără scop patrimonial înfiinţată potrivit dispoziţiilor Codului civil al Rep. Moldova’, se arată în documentul citat.

Caracterul legii este organic, iar Senatului a adoptat-o cu 111 voturi pentru, două voturi împotrivă şi două abţineri, în calitate de Cameră decizională.