Stadioanele, sălile de sport şi cinematografele vor fi gestionate de administraţia locală

Publicat: Marţi, 22 Martie 2016 14:27 // Actualizat: Marţi, 22 Martie 2016 14:42 // Sursa: romaniatv.net

Resurse precum stadioanele, sălile de sport, casele de cultură și cinematografele ar urma să fie gestionate de administrația locală, care va trebui să respecte însă anumite condiții, a declarat, marți, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, vicepremierul Vasile Dîncu.

"Sunt foarte multe resurse pe care le păstrează în acest moment administrația centrală, în zona: stadioane, săli de sport, case de cultură, cinematografe. Gândim în sistemul nostru de descentralizare, foarte repede, toate aceste lucruri să fie trecute în zona administrației locale, care pe baza unor condiții pe care trebuie să le respecte să gestioneze toate aceste lucruri, pentru ca să nu mai existe un amestec între central și local, care nu este bun pentru nimeni, nici pentru eficiența administrației, nici pentru cetățeni", a explicat vicepremierul.

Ulterior, răspunzând unei întrebări din partea presei, el a declarat că acest lucru ar urma să se realizeze chiar în mandatul actualului Guvern.

"Noi vom avea cadrul legislativ principal până în luna septembrie-octombrie. Va fi furnizat de către acest Guvern. Sigur, fie că este vorba de ordonanțe, fie că e vorba de proiecte de legi, vor trece prin Parlament. Parlamentul va hotărî. Însă noi mergem pe ideea unei discuții, înainte de a lansa aceste legi, cu toate forțele politice. Voi prezenta în comisiile de administrație publică toate proiectele noastre, încercând să obțin adeziunea oamenilor politici, indiferent de culoarea politică, la câteva proiecte, linii directoare pentru viitor. Am speranța că vom fi sprijiniți de Parlament ca să facem acest cadru în acest an, pentru toate aceste lucruri care înseamnă dezvoltarea României", a spus Dîncu.

În acest sens, a adăugat că există mai multe pachete legislative importante care vizează: crearea unui cod administrativ, dar și reforma funcției publice, precum și strategia de descentralizare și cea de regionalizare.

"Alături de Codul civil, care există, vrem un Cod administrativ. Un cod care să adune cele 18 legi pe care le avem în acest moment și care fiecare au sute, mii de amendamente și modificări de-a lungul timpului. Vrem să le adunăm într-un singur cod administrativ, care în septembrie să fie gata", a detaliat el.

Viceprim-ministrul a vorbit și despre necesitatea unui Cod al urbanismului, în condițiile în care orașele se dezvoltă mai degrabă haotic.

"Vrem — și avem în proiect — o lege a urbanismului, un Cod al urbanismului — și în cadrul urbanismului există foarte multe legi—, lucrăm cu asociațiile de profil, asociațiile arhitecților din România, urbaniștii, universitățile. Lucrăm la un Cod al urbanismului, care să codifice cele mai importante legi legate de dezvoltarea urbană. Astăzi ne dezvoltăm haotic mai degrabă, e un fel de urbanism natural, care a fost la modă la începutul secolului în Europa, dar acum nu ne mai putem dezvolta așa, pentru că pierdem foarte multe resurse", a subliniat el.

Vasile Dîncu a adăugat că reprezentanții MDRAP discută cu asociațiile primarilor, cu specialiștii de la universități, dar și cu societatea civilă și cu oamenii care lucrează în administrație pentru a găsi cele mai bune formule în vederea descentralizării.

"Încercăm să construim un model care să se adapteze mai bine realității și să dea mult mai multă libertate administrației locale, pentru a-și gândi inclusiv planificarea urbană, pentru că mai bine știe cineva din Cluj sau din Timișoara ce are de făcut pentru zona respectivă decât cineva care își imaginează asta aici, de la București", a adăugat el.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
administraţie locală descentralizare Vasile Dîncu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 mar 18:28
Răspunde | Votează email 0 email
cetatean
imi imaginez ce coruptie va lua amploare! oricum neincrederea este bine samantata in noi....
22 mar 14:48
... Resurse precum stadioanele, sălile de sport, casele de cultură și cinematografele ar urma să fie...
1
EUR
4.8378
RON
06 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H