STARE DE ALERTĂ din 15 mai. Ce măsuri restrictive rămân după anularea STĂRII DE URGENŢĂ. Ce prevede legea

STARE DE ALERTĂ. Au trecut aproape două luni de când președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență pe întreg teritoriul României. De curând, șeful statului a anunțat că, în funcție de evoluția pandemiei, după 15 mai România va intra în stare de alertă. Cetățenii țării nu au scăpat încă de măsurile restrictive, RomaniaTV.net vă prezintă principalel schimbări.

05 mai 2020, 08:48
STARE DE ALERTĂ din 15 mai. Ce măsuri restrictive rămân după anularea STĂRII DE URGENŢĂ. Ce prevede legea

STARE DE ALERTA este prevăzută în OUG nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă.

STARE DE ALERTĂ. Ce amenzi se dau pentru nepurtarea măştilor din 15 mai

Pe timpul stării de alertă, se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră. Potrivit articolului 4 din OUG nr. 21/2004, pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă se întreprind, în condiţiile legii, după caz, acţiuni şi măsuri pentru:

  1. avertizarea populaţiei, instituţiilor şi agenţilor economici din zonele de pericol;
  2. declararea stării de alertă în cazul iminenţei ameninţării sau producerii situaţiei de urgenţă;
  3. intervenţia operativă cu forţe şi mijloace special constituite, în funcţie de situaţie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative;
  4. acordarea de ajutoare de urgenţă;
  5. instituirea regimului stării de urgenţă, în condiţiile prevăzute de art. 93 din Constituţia României, republicată;
  6. solicitarea sau acordarea de asistenţă internaţională;
  7. acordarea de despăgubiri persoanelor juridice şi fizice.

Ce drepturi sau libertăți pot fi restrânse pe timpul stării de alertă?

În plus, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

Zonele afectate de inundaţii, incendii sau zăpezi pot fi evacuate şi se pot acorda ajutoare de urgenţă. Pe timpul stării de alertă, se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră.

STARE DE ALERTĂ în România, după 15 mai. Marcel Vela: Nu se vor da ordonanţe de urgenţă

De asemenea, conform OUG nr. 21/2004, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

Declararea stării de alertă să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgenţă persoanele a căror prezență nu se justifică în cazul situaţiilor de urgenţă la nivel naţional sau pe teritoriul mai multor judeţe se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, în Monitorul Oficial al autorităţii administrativ-teritoriale respective.

Ce este, de fapt, starea de urgență?

Potrivit articolului 3 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 1/1999, starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică, aplicabile pe întreg teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie în următoarele situaţii:

  1. existenţa unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale;
  2. iminenţa producerii ori producerea unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre. 

Starea de urgenţă este decretată de preşedinte şi apoi avizată în Parlament, în termen de cinci zile. Aceasta se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile. În cazul în care este vorba despre calamităţi, responsabilităţile şi atribuţiile autorităţilor locale sunt preluate de Ministerul de Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

STARE DE ALERTĂ în România, după 15 mai. Scăpăm de amenzi, care e diferenţa faţă de starea de urgenţă 

Pe durata stării de urgenţă sunt interzise limitarea dreptului la viaţă, cu excepţia cazurilor când decesul este rezultatul unor acte licite de război, tortura şi pedepsele ori tratamentele inumane sau degradante, condamnarea pentru infracţiuni neprevăzute ca atare, potrivit dreptului naţional sau internaţional, precum şi restrângerea accesului liber la justiţie, se arată în Legea nr. 453/2004 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.

Care este diferența dintre starea de alertă și starea de urgență?

În cazul stării de urgență se restrâng drepturile constituţionale ale locuitorilor din zona pentru care s-a instaurat, în timp ce pentru starea de alertă drepturile constituţionale ale locuitorilor nu se vor restrânge. Mai exact, starea de alertă permite autorităţilor să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situaţii de urgenţă.