STARE DE ALERTĂ la graniţa Republicii Moldova cu Ucraina

Autorităţile de la Chişinău au instituit stare de alertă la graniţa Republicii Moldova cu Ucraina, care pare că stă pe un butoi cu pulbere aflat tot mai aproape de momentul exploziei.

RomaniaTV.net
06 mai 2014, 14:33
STARE DE ALERTĂ la graniţa Republicii Moldova cu Ucraina

Guvernul Republicii Moldova a instituit stare de alertă la graniţa cu Ucraina, din cauza temerilor privind posibilitatea ca situaţia din Ucraina să degenereze.

Citeşte şi Criză în Ucraina: Rada Supremă a decis MOBILIZAREA armatei

Autorităţile de la Chişinău au luat această decizie după ce forţele ucrainene au dislocat un contingent militar în portul Odessa, iar luptele dintre trupele guvernamentale şi miliţiile pro-ruse din estul Ucrainei au dus la moartea a mai multe persoane de ambele părţi.

Citeşte şi Vărsare de sânge în Ucraina. La Odesa ar fi murit peste 100 de oameni

Preşedintele Nicolae Timofti, primul ministru Iurie Leancă şi şeful Parlamentului, Igor Coreman, au anunţat într-o declaraţie oficială că forţele armate au primit ordin să ia toate măsurile necesare pentru a asigura ordinea publică în ţară.

Documentul nu face referire la nicio ameninţare specifică, dar exprimă „îngrijorarea faţă de deteriorarea climatului de securitate în regiune ca urmare a escaladării violenţelor în Ucraina”.

Citeşte şi HAOS şi RĂZBOI CIVIL în Ucraina. Cine trage semnalul de alarmă

Moldova are un contingent de 1.500 de militari ruşi în republica separatistă Transnistria, care a cerut recent unirea cu Rusia, după modelul Crimeei.

Rusia a afirmat în trecut că respectă integritatea teritorială a Moldovei, însă liderii de la Chişinău sunt îngrijoraţi cu privire la modul în care ar putea evolua situaţia.

Moldova are o graniţă comună cu Ucraina de 1.220 de kilometri, zona fiind controlată în cea mai mare parte de separatişti pro-ruşi.