STARE DE ALERTĂ. Marcel Vela, răsturnare de situaţie, cum se va putea ieşi din localitatea de domiciliu din 15 mai

Ministrul de Interne, Marcel Vela, afirma miercuri seară că după 15 mai oamenii vor putea ieşi din localitate, "fără a ţine cont de limita de municipiu sau limita de judeţ", şi nu vor mai avea nevoie să completeze declaraţii pe propria răspundere. Joi, ministrul de Interne a revenit cu precizări, anunţând că părăsirea localităţii se va face doar în anumite condiţii. Anunţul vine după ce Ludovic Orban şi Nelu Tătaru l-au contrazis pe ministrul de Interne.

07 mai 2020, 12:54
STARE DE ALERTĂ. Marcel Vela, răsturnare de situaţie, cum se va putea ieşi din localitatea de domiciliu din 15 mai

Marcel Vela anunţă ce se va întâmpla din 15 mai ci deplasările în afara localităţii. „Pentru că îmi doresc să fiți informați, și pentru că nu pot să nu observ faptul că răspunsurile oferite de mine aseară, punctual, oamenilor care au adresat întrebări au fost scoase din context, iar mesajul a fost trunchiat, revin cu precizări.

Orban: Regulile deplasării în afara localităţii nu sunt stabilite, vor fi anunţate, cel mai probabil, în ultima zi a stării de urgenţă

Pentru o bună informare, vă recomand să ascultați cu atenție răspunsurile mele pentru situațiile specifice, ale persoanelor care mi-au adresat întrebări.
Vă las mai jos întrebările și răspunsurile mele și în forma titrată:

Întrebare 1: Prin părăsirea localității se înțelege limita de municipiu sau limita de județ? Vă mulțumesc!

„Vreau să vă spun că au fost discuții cu privire la ce înseamnă această limită și există foarte multe zone, inclusiv Bucureștiul care este foarte legat de județul ilfov.
De exemplu, sunt mulți cetățeni din județul Ilfov care locuiesc în București sau mullți bucureșteni care sunt în București, lucrează aici dar și-au stabilit domiciliul în zona limitrofă Bucureștiului, care ține din punct de vedere teritorial administrativ de județul Ilfov.
Atunci se punea problema să discutăm despre zone metropolitane pentru a determina o limită locativă, să spun așa, lucru care se întâlnește nu doar in Bucuresti, ci și în Cluj, în Timișoara, Oradea, în alte mari municipii care au dezvoltat o zonă periurbană cunoscută ca și zonă metropolitană și, în acest context, am decis următorul lucru: puteți sa mergeți, să parasiti localitatea fără a ține cont de limita de municipiu sau limita de judet, așadar nu este impusă o limită pentru că era foarte dificil de impus limita în aceste zone metropolitane și, în consecință, nu va exista o limită teritorial administrativă în cadrul căreia să vă puteți deplasa sau să nu vă puteți deplasa.”

Nelu Tătaru: Vârful epidemiei de coronavirus în România va fi probabil la sfârşitul acestei săptămâni

Întrebare 2: Putem merge începând cu data de 15 mai la iarbă verde, plajă, având în vedere că trebuie să ieșim din localitate la vreo 5 km?? Eu cred că este mult mai ok dacă am avea voie sa ieșim în spații unde putem păstra distanțarea, decât în parcuri! Aștept un răspuns din partea dumneavoastră!!

„Puteți merge începand cu 15 mai unde doriți dvs, EVIDENT RESPECTÂND REGULILE impuse în ORDONANȚELE MILITARE, REGULI care VOR FI PRELUATE ÎN DECIZIA Comitetului Național Pentru Situații de Urgență, în sensul în care să păstrați distanța socială, să aveți materiale de protecție și, evident, să indepliniți toate condițiile care țin de igiena personală, să vă spălați des pe mâini și SĂ FACEȚI TOT CE AȚI FĂCUT ȘI PÂNĂ ACUM PENTRU A OPRI RĂSPÂNDIREA NOULUI CORONAVIRUS”, a scris Marcel Vela.