STARE DE ALERTĂ. Ministrul Sănătăţii, despre haosul de la graniţă: „Toţi vin din zone roşii”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, luni seară, la Digi24, despre imaginile scandaloase cu români d ela frontiere, dar și despre cozile de la instituții, unde mii de români au mers pentru a-și plăti dările.

18 mai 2020, 19:03
STARE DE ALERTĂ. Ministrul Sănătăţii, despre haosul de la graniţă: „Toţi vin din zone roşii”

STARE DE ALERTĂ. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că, în cele trei zile de la încetarea stării de urgenţă, oamenii au încercat să se bucure de libertate sau au „încercat să forţeze o libertate”. „Efectul celor trei zile îl vom vedea de joi încolo, când vom vedea dacă această bucurie exagerată sau senzaţie de libertate exagerată va produce şi efecte”, spune el.

„La frontieră a fost o lipsă a unei distanțări. S-a creat și o posibilă transmitere. Toți cei veniți din toate aceste zone roșii au fost acolo. Toți merg în autoizolare. Având în vedere că toate țările sunt pe panta descendentă, au un pericol, dar dacă vor sta în izolare, este scăzut pericolul.

Autoritățile locale trebuie să respecte regulile. Omul de rând vine să-și plătească o datorie. Cel care îl primește trebuie să respecte regulile pe care le-am transmis”, a spus Nelu Tătaru.

Guvernul a aprobat hotărârea privind instituirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile. Măsuri noi anunţate de premier 

Tătaru a declarat luni seară, la Digi 24, că acum este o perioadă de acalmie.

„Am observat şi o parte de bravare. Cred că după două luni doream să simţim libertatea, dar această libertare trebuie să fie cu precauţie.
Purtarea unei măşti rămâne o bază într-o încăpere, într-un mijloc de transport. Calea aerogenă rămâne, chiar dacă avem şi o transmitere mai mică pe suprafeţe. (…) lumea a încercat să se bucure de libertate sau a încercat să forţeze o libertate. Suntem pe o pantă descendentă a acestei curbe şi vrem să rămână descendentă, cu un număr din ce în ce mai mic de cazuri noi, cu un număr din ce în ce mai mic de cazuri în Terapie Intensivă (…). Efectul celor trei zile îl vom vedea de joi încolo, când vom vedea dacă această bucurie exagerată sau senzaţie de libertate exagerată va produce şi efecte”, a afirmat Nelu Tătaru.

El a adăugat că s-ar putea să vedem naşterea unor micro-focare.”Sper să nu fie aşa, sper ca bucuria pe care am avut-o să fi fost prudentă, deşi am văzut şi unele locuri unde n-a fost prundentă, şi de joi încolo să avem o creştere a numărului de cazuri, dar mică”, a explicat el.

Referitor la aglomeraţia de la vămile din vestul ţării, el a afirmat că lipsa distanţării într-un grup destul de mare de oameni a creat condiţiile unei posibile transmiteri.

„Să nu uităm că aceşti cetăţeni au venit din fostele zone roşii”, a menţionat ministrul Sănătăţii. El a explicat că toate aceste persoane merg în autoizolare la domiciliu.

„Nu mai există acea carantină, decât cei care nu vor să stea cu familiile, dar îşi plătesc carantina şi hrana. Având în vedere că toate ţările vest-europene sunt pe panta descendentă, au un pericol, dar acest pericol este limitat, atâta timp cât ei respectă izolarea”, a susţinut Tătaru. În ceea ce îi priveşte pe vârstnicii care se înghesuie la casele de pensii sau la alte instituţii, el a spus că persoanele peste 65 de ani ar trebui să aibă prioritate.

„Agenţii economici, autorităţile locale sunt cele care trebuie să respecte nişte reguli. Omul de rând vine să îşi plătească o datorie. Cel care îl primeşte trebuie să respecte regulile. Nu e de vină omul, e de vină agentul care l-a primit”, a mai spus Nelu Tătaru.

Referitor la testarea la nivel naţional pentru anticorpi, el a explicat că, după 1 iunie, în fiecare regiune se vor lua eşantioane şi se vor prevela probe.

„Vom vedea câţi vor prezenta anticorpi. Apoi putem previziona o evoluţie a acestei epidemii, în toamnă. Dacă va fi ca o gripă sezonieră sau ca fi mai puternic.MS, INS ca în orice pandemie face acest studiu de sero-prevalenţă, un studiu la nivelul României, în trecerea prin pandemie. Respectăm nişte paşi pentru a ne pregăti pentru următoarele episoade”, a spus Tătaru, spunând că se colaborează cu institutele de cercetare, nu cu primariile.

Poliţia de Frontieră a anunţat că duminică au intrat în România 22.500 de persoane, dintre care 16.900 din Ungaria. În total, 7.000 de persoane au fost trimise în izolare. Timpi de aşteptare mari se înregistrează şi luni în vămile de la graniţa cu Ungaria, autoturismele aşteptânde 240 de minute la Nădlac.

„În data 17.05.2020, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control aproximativ 38.500 persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 18.500 mijloace de transport (din care 10.600 automarfare). Pe sensul de intrare au fost aproximativ 22.500 persoane cu 10.200 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 16.000 persoane cu 8.300 mijloace de transport”, a anunţat, luni, Poliţia de Frontieră.

Sursa citată a precizat că frontiera cu Ungaria a fost tranzitată de aproximativ 27.700 de persoane şi 12.400 de mijloace de transport (5.800 automarfare), din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 16.900 de persoane cu 6.680 mijloace de transport.

„În urma verificărilor suplimentare efectuate în linia a doua, au fost trimise spre izolare/carantină la locuinţă de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică aproximativ 7.000 de persoane. Principalele puncte de trecere unde au fost dispuse astfel de măsuri sunt: PTF Nadlac I – 2.862 (din care 1.705 pe jos), P.T.F. Nadlac II – 2.250, P.T.F. Varşand – 494, P.T.F. Bors 462 etc”, a mai transmis Poliţia de Frontieră.

Începând de duminică, pentru fluidizarea traficului, în cooperare cu autorităţile de frontieră ungare, a fost redirecţionat traficul prin alte două puncte de trecere de la graniţa comună româno-ungară, P.T.F. Vărşand – judeţul Arad şi P.T.F. Petea – judeţul Satu Mare.

„Revenim cu precizarea că formalităţile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că pe lângă controlul specific la intrarea în ţară, persoanele sunt preluate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea triajului epidemiologic în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă sau carantină instituţionalizată”, a mai transmis Poliţia de Frontieră.

Potrivit aplicaţiei „Trafic online” a Poliţiei de Frontieră, autoturismele aşteaptă, luni, 240 de minute pentru a intra în România prin PTF Nădlac şi 30 de minute prin Vama Borş.

Camioanele aşteaptă 180 de minute la PTF Nădlac II pentru a intra n ţară şi 30 de minute pentru a ieşi.

În ambele zile ale finalului de săptămână s-au înregistrat coloane de maşini în vămile de la graniţa cu Ungaria, oamenii protstând faţă de timpii mari de aşteptare.


loading...
Partenerii noștri