Guvernul a aprobat hotărârea privind instituirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile. Măsuri noi anunţate de premier

Ședință de urgență la Ministerul de Interne după haosul din stradă, din ultimele zile. Premierul Ludovic Orban se întâlneste cu Raed Arafat, ministrii Marcel Vela si Nelu Tătaru. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit, duminică, despre ce s-a întâmplat în primele două zile de la expirarea stării de urgență în România, despre faptul că românii au luat cu asalt parcurile și au luat parte la petreceri în Herăstrau, iar despre aglomeraţia din vămi. Nelu Tătaru a anunțat că în funcție de evoluția din zilele următoare, autoritățiile pot impune revenirea la starea de urgenţă. Ministrul Sănătății susține că această relaxare a fost înțeleasă greșit. 

RomaniaTV.net
18 mai 2020, 07:20
Guvernul a aprobat hotărârea privind instituirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile. Măsuri noi anunţate de premier

UPDATE: Guvernul a aprobat luni hotărârea privind instituirea stării de alertă, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020.

Potrivit proiectului de hotărâre, starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile.

La începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban a detaliat conţinutul hotărârii privind starea de alertă.

„Hotărârea de Guvern conţine trei anexe, aşa cum prevede legea: anexa 1- Măsurile de creştere a capacităţii de răspuns; anexa 2 – Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor şi anexa 3 – Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc. Hotărârea de Guvern, odată adoptată, va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviinţa starea de alertă şi toate măsurile care se dispun în cadrul stării de alertă”, a spus Orban.

El a menţionat că, odată cu aprobarea hotărârii, în baza legii, Guvernul are la dispoziţie „toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile”. 

UPDATE:  Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de luni un proiect de hotărâre privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

UPDATE – Premierul Ludovic Orban a anunţat, duminică seară, că a convocat, pentru luni dimineaţă, şedinţe ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Guvernului, spunând că acestea sunt necesare pentru a derula toate procedurile pentru instituirea stării de alertă.

„Îmi doresc ca, odată cu trecerea la starea de alertă, cetăţenii să înţeleagă că responsabilitatea fiecărui cetăţean este cea mai bună pavăză în răspândirea acestei epidemii”, a spus Orban. 

 „Tot mâine voi convoca, după audierea mea la Parlament, toate instituţiile care au atribuţii de control şi care au abilitarea legală de a dispune măsurile pentru respectarea regulilor stabilite prin lege şi prin hotărrea de Guvern în cadrul stării de alertă. Toate instituţiile de control vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii. Vom apela la toate pârghiile pentru a ne asigura că instituţiile publice, cetăţenii respectă regulile”, a spus Orban.
 
El a spus că perioada de informare a trecut.

„Începând de marţi, toate instituţiile implicate în asigurarea respectării în instituţie a regulilor, vor fi pe teren şi vor asigura respectarea legii. Începând de mâine … dacă vreţi… îmi puneţi nişte întrebări deranjante, se aplică. Legea se aplică în fiecare zi în România”, a afirmat Orban.

„Îmi doresc ca, odată cu trecerea la starea de alertă, cetăţenii să înţeleagă că responsabilitatea fiecărui cetăţean este cea mai bună pavăză în răspândirea acestei epidemii. Sunt reguli care trebuie respectate pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor”, a continuat el.

Orban a mai spus că vor fi folosite toare pârghiile la dispoziţie prin această lege

„Eu nu merg pentru prelungire (a stării de alertă – n.r.). Potrivit legii, starea de alertă se decide prin HG, iar legea dispune că starea de alertă se dispune prin HG si dacă e valabilă pentru mai mult de jumătate din judeţele ţării, trebuie trecută prin Parlament. Sunt convins că Parlamentul, aşa cum a adoptat această lege, cu modificări, şi am convingerea că va adopta starea de alertă instituită de Guvern, în baza legii”, a susţinut el.

Imposibilitatea amendării celor care încalcă restricţiile impuse pentru împiedicarea răspândirii COVID-19 în România i-a determinat pe unii să nu respecte măsurile de protecţie şi de distanţare socială.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, atrage atenţia că „pericolul real e o reluare a transmiterii comunitare și o aducere a virusului din străinătate”.

Citeşte şi: Imagini incredibile în Capitală! Zeci de oameni au petrecut la terase în Herăstrău fără să respecte măsurile de protecţie VIDEO

„Urmărim măsurile de relaxare, dar și regulile de desfășurare și de funcționare. Am observat începând de pe 15 mai o confundare a măsurilor de relaxare cu relaxarea totală. Dacă am relaxat anumite domenii, am făcut-o tocmai considerând că aceste domenii ar putea fi cu cele mai puține repercusiuni. Suntem într-un moment în care am văzut că în aceste două zile, atât o parte din agenții economici cât și o parte din populație au uitat să urmărească și acele reguli de funcționare și desfășurare a activității lor odata cu reluarea act lor. Reamintesc precauțiile și regulile trebuie să rămână de bază. Sunt 14 zile în care noi urmărim evoluția. Dacă această evoluție e nefavorabilă vom reinterveni și vom impune restricții. (…) Dacă e favorabilă atunci putem să ne gândim și la alte relaxări. Dar umărind primele două zile, nu neapărat e o îngrijorare, dar precauțiile sunt maxime. Trebuie să ne gândim săptămâna viitoare dacă răspunsul este negativ sau pozitiv după aceste 2-3 zile”, a declarat Nelu Tătaru la Antena 3.

Citeşte şi: Aglomeraţie în vămile din vestul ţării. Oamenii aşteaptă şi câte OPT ORE să treacă din Ungaria în România

Ministrul a anunţat că se reuneşte Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a evalua situaţia din primele două zile.

„Se evaluează primele două zile, se pregătesc măsuri de restricţionare, dacă cumva evoluţia este nefavorabilă, şi discutăm despre aventura eventualele măsuri de relaxare dacă evoluţia este favorabilă”, a mai spus Tătaru, arătându-se convins că va creşte numărul de cazuri în perioada următoare.

Întrebat dacă se poate reveni la starea de urgenţă, Tătaru a afirmat: „S-a luat în considerare şi acest scenariu, dacă situaţia scapă de sub control şi nu avem alte măsuri pentru a putea să reglementăm – creşterea numărului de cazuri, creşterea numărului de cazuri în terapie intensivă, creşterea numărului de deces se poate ajunge la reintroducerea stării de urgenţă”.

Nelu Tătaru a vorbit şi despre situaţia românilor care au intrat zilele acestea în ţară.

„Aceste prime zile sunt cele care dau tonul și următoarelor. Carantinarea la domiciliu a făcut ca mulți dintre concetățeni de-ai noștri să revină în țară. Ei trebuie să înțeleagă că izolarea la domiciliu trebuie respectată.

Pericolul real e o reluare a transmiterii comunitare și o aducere a virusului din străinătate. La ora 24 intră în vigoare și legea covid-19.

Dacă situația scapă de sub control, atunci se poate ajunge la starea de urgență. M-a nemulțumit că cei cu care am discutat săptămâni la rând nu au respectat ce am discutat. Nu vom mai fi la fel de înțelegător.”, a declarat Nelu Tătaru.