Starea de alertă a fost prelungită în România până pe 14 decembrie. Anunţul făcut de Raed Arafat

Starea de alertă a fost prelungită în România. Raed Arafat a anunţat că a fost aprobată o nouă hotărâre prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu 30 de zile, începând cu data de 14 noiembrie.

12 nov. 2020, 20:12
Starea de alertă a fost prelungită în România până pe 14 decembrie. Anunţul făcut de Raed Arafat

Starea de alertă a fost prelungită în România cu încă 30 de zile, este măsura luată joi seara de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. „Domnule prim-ministru, s-a terminat votul, este adoptată hotărârea CNSU, prin ea se propune prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu data de 14 noiembrie, iar măsurile propuse nu prevăd măsuri noi faţă de cele care sunt în vigoare„, a declarat Raed Arafat, în şedinţa de Guvern.

„Practic, menţinem setul de măsuri anterior, inclusiv setul de măsuri cu aplicabilitate locală în funcţie de indicele de răspândire şi, de asemenea, setul de măsuri naţional”, a completat, în şedinţă, premierul Ludovic Orban.

Citeşte şi Stare de alerta. Alexandru Rafila: Măsurile de închidere a școlilor și piețelor NU au fost discutate cu specialiștii

Starea de alertă a fost prelungită, alegerile parlamentare au loc în timpul acesteia

Şeful DSU a arătat că menţinerea pentru 30 de zile a restricţiilor adoptate recent este necesară pentru a se vedea un „impact real” al aplicării acestora.

Raed Arafat a precizat, totodată, că reglementările privind ziua votului pentru alegerile parlamentare sunt cuprinse în proiectul de hotărâre pe care Guvernul îl va adopta, care se referă la prelungirea stării de alertă. „Sunt în hotărârea de Guvern”, a spus şeful DSU.

Prezentăm integral Anexa 1 la HCNSU nr. 54

„MĂSURI DE PREVENIRE ŞI CONTROL A INFECŢIILOR PROPUSE A SE APLICA PE DURATA STĂRII DE ALERTĂ

1. Se menţine coordonarea operaţională a serviciilor de ambulanţă şi a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă de către inspectoratele judeţene/Bucureşti-Ilfov pentru situaţii de urgenţă, precum şi a poliţiei locale de către Direcţia generală de poliţie a Municipiului Bucureşti/inspectoratele judeţene de poliţie.

2. Se menţine obligativitatea asigurării continuităţii activităţii centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile şi stabilirii programului de lucru al angajaţilor cu avizul direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

3. Se menţine obligaţia furnizorilor de servicii sociale de tip rezidenţial de a-şi organiza programul în funcţie de contextul epidemiologic existent la nivel local şi cu respectarea normelor în vigoare privind legislaţia în domeniul muncii. Activitatea la nivelul acestor servicii va fi organizată şi desfăşurată cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 instituite de autorităţile competente.

4. Se menţine obligaţia desfăşurării în regim permanent a activităţii tuturor centrelor operative pentru situaţii de urgenţă cu activitate temporară, precum şi a Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei şi a centrelor judeţene/al municipiului Bucureşti de coordonare şi conducere a intervenţiei.

5. Se consideră necesară menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, la locul de muncă, în spaţiile comerciale, precum şi în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.

6. Se menţine posibilitatea izolării şi carantinării în condiţiile art. 7, 8 şi 11 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

7. Pe perioada procesului electoral (în cadrul secţiilor de votare şi nu numai), se vor adopta/întreprinde următoarele măsuri şi acţiuni, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, cu avizul Autorităţii Electorale Permanente, pentru secţiile de votare din ţară şi în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor externe, cu avizul Autorităţii Electorale Permanente pentru secţiile de votare din străinătate, astfel:

a) purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanţii la procesul electoral (alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidaţii, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenţie pentru remedierea disfuncţionalităţilor Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior) pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot;

b) asigurarea distanţării fizice de minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral;

c) dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral;

d) dezinfecţia sediilor secţiilor de votare, în conformitate cu dispoziţiile art. 6 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 754/2020 privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, cu modificările şi completările ulterioare;

e) afişarea prin grija primarilor în locuri vizibile a