Stare de CALAMITATE în Filipine, după trecerea TAFUNULUI: Haos şi diperare printre supravieţuitori FOTO

Autorităţile filipineze au decretat stare de calamitate naţională, după trecerea taifunului Haiyan, care a lăsat în urmă 10 mii de victime. Comunitatea internaţională nu a rămas indiferentă la suferinţa miilor de oameni, aşa că ajutoare sosesc din toate colţurile lumii. Ca să-şi asigure supravieţuirea, filipinezii fură din supermarketuri sau caută printre cadavre şi case distruse.

RomaniaTV.net
12 nov. 2013, 09:25

Autorităţile filipineze au decretat stare de calamitate naţională la câteva zile după trecerea taifunului Haiyan.

Rămaşi fără apă, curent şi locuinţe, filipinezii, încă în stare de şoc, caută printre cadavre şi case devastate mâncare şi apă şi îşi plâng rudele pierdute în urma stihiei. Potrivit echipelor de salvare, două treimi dintre victime sunt copii.

Acum filipinezii au un singur gând: să-şi asigure supravieţuirea. Deşi se bazează pe ajutoarele guvernamentale, acestea nu par să fie destule. Noi ajutoare din toată lumea urmează să sosească în următoarele zile. Între timp, oamenii se descurcă cum pot: fură.

VEZI ŞI Imaginile care te lasă fără cuvinte: Cum arată Filipine după ce a fost distrusă de taifun FOTO

În ultimele zile, mai multe supermarketuri au fost jefuite, un convoi al Crucii Roşii a fost atacat, iar militarii patrulează străzile pentru a menţine o oarecare ordine.

Ţările cu dare de mână s-au grăbit să ajute filipinezii. Comisia Europeană a promis 3 milioane de euro, Marea Britanie 13, iar Statele Unite alte 17. Pentagonul a mobilizat nave şi avioane pentru a ajuta sinistraţii, dar şi echipele de salvare care îi caută încă pe cei dispăruţi în urma taifunului. Pănă acum, autorităţile filipineze au confirmat 1.774 de morţi. În China, în urma urgiei, cel puţin opt persoane au murit, iar în Vietnam 13.

VEZI ŞI Cea mai mare CATASTROFĂ din istoria Filipinelor: Taifunul Haiyan ar putea face ZECE MII DE MORŢI VIDEO