Stare de război în Ciad pentru a proteja de braconieri ultimii elefanţi

Activiştii de mediu au recurs la metode paramilitare, care variază de la reţele de informaţii la tehnici de luptă moderne, în încercarea de a salva ultimii elefanţi din Ciad, decimaţi de bandele organizate de traficanţi de fildeş venite din Sudanul vecin.
Iulian Tudor
17 apr. 2013, 07:33
Stare de război în Ciad pentru a proteja de braconieri ultimii elefanţi

Ţinta braconierilor este parcul naţional Zakouma. Chiar dacă beneficiază din 1989 de sprijinul Uniunii Europene, această vastă rezervaţie de 3.000 de km2 din sudul ţării a pierdut 90% din elefanţi în ultimii ani. Din cele 4.300 de animale înregistrate în 2002, zece ani mai târziu nu au mai rămas decât circa 450. Elefanţii sunt măcelăriţi uneori chiar sub ferestrele administratorilor parcului, scrie Agerpres.

Organizaţia nonguvernamentală African Parks a început să organizeze apărarea când a preluat administrarea rezervaţiei Zakouma, la începutul lui 2011. Prima măsură a fost să asigure o prezenţă permanentă, deoarece parcul era abandonat şi izolat în timpul sezonului ploios – vara -, când este în mare parte acoperit de apă. Acesta este momentul când elefanţii pleacă şi devin şi mai vulnerabili.

Organizaţia a construit piste de aterizare utilizabile pe orice vreme şi şi-a raţionalizat sistemul de supraveghere, desfăşurând paznici în exterior în timpul ploilor şi urmărind animalele prin satelit. Elefanţilor li se ataşează un colier dotat cu un mic emiţător prin care sunt urmăriţi prin satelit, în special în timpul sezonului ploios, între iunie şi octombrie, când, din cauza inundaţiilor, elefanţii se dispersează în grupuri mici şi migrează zeci de kilometri în nordul sau vestul parcului.

Măcelul s-a oprit, întrucât Zakouma nu a pierdut ‘decât’ 13 elefanţi în ultimii doi ani. Iar animalele, care erau extrem de stresate, au reînceput reproducerea. Din păcate, chiar în luna martie 2013, 89 de elefanţi au fost ucişi de braconieri în sudul Ciadului, dintre aceştia 33 de femele elefant fiind gestante, iar 15 fiind pui.

Însă această preluare a controlului nu a fost uşoară: şase paznici de la Zakouma au fost împuşcaţi într-o dimineaţă din luna septembrie 2012, la câteva zile după un raid asupra unei tabere de braconieri în nord-estul parcului. ‘Impactul a fost enorm asupra operaţiunilor noastre şi asupra moralului paznicilor. Am fost şocaţi că paznici care erau acolo doar pentru a proteja elefanţi au putut fi masacraţi astfel’, a spus Rian Labuschagne, directorul parcului.

Informaţiile primite atunci au confirmat ceea ce activiştii de mediu ştiau deja: având baza în Sudan, braconierii sunt puternic înarmaţi, bine organizaţi şi cunosc bine locul. Mulţi dintre ei sunt din rândul Janjaweed, miliţiile care s-au făcut cunoscute pentru violenţele din Darfour, o regiune din vestul Sudanului victimă a unui război civil de zece ani, unde făceau treaba murdară în locul regimului de la Khartoum.

‘Acum, când nu mai au sprijinul guvernului sudanez, toate aceste grupuri sunt mereu acolo. Janjaweed e un grup marginalizat, extrem de frustrat. Ei sunt implicaţi în traficul de fildeş de ani de zile (…) Armele de foc şi muniţiile sunt o afacere bună, iar preţul fildeşului a crescut mereu’, a declarat Labuschagne.

Cei 60 de paznici de la Zakouma au devenit adevăraţi soldaţi, 15 dintre ei formând o forţă de intervenţie rapidă.

Această desfăşurare de forţe este însoţită de o întărire a reţelei de informaţii în rândul populaţiei. ‘Chiar dacă s-ar tripla numărul gardienilor, fizic nu se pot proteja elefanţii peste tot unde se duc. Trebuie să ne bazăm pe informaţii bune şi pe cooperarea cu locuitorii şi autorităţile locale’ pentru ‘ca băieţii să fie în locul potrivit la momentul potrivit’, a mai spus directorul parcului.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Podul peste Dunăre de la Brăila se scufundă. Cea mai lungă construcție suspendată din România are deja probleme: ”Fenomene de tasare”
Capital.ro
Udrea, OUT din închisoare?! Anunț de ultimă oră din justiție. Tribunalul a stabilit data
Playtech.ro
Țara de lângă România care și-a majorat substanțial rezervele de aur. Creștere record, recunoscută la nivel mondial
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
O comună din Sibiu, în plină dezvoltare datorită viitoarei conexiuni la două autostrăzi. „Tineri din alte părți aleg să se mute aici”
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Criză majoră. Rații la mai multe produse, rafturile se golesc
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Momentul îngrozitor în care un bărbat cade dintr-un balon cu aer cald, care a luat foc
Cancan.ro
Cântăreața din România care a fost amantă timp de 7 ani 😲 A recunoscut TOT abia acum: 'Eu l-am părăsit'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adio, Călin Georgescu. Au găsit acum dovada finală. Dezvăluirea care îl îngroapă definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Lovitura pentru 8 milioane de români! Pensiile au scăzut drastic
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea