Stare de război în Ungaria. Ucraina ameninţă voalat că „s-ar putea întâmpla ceva” cu conducta care aduce gaz din Rusia

Un oficial ucrainean sugerează că ''ceva s-ar putea întâmpla'' cu conducta ce aprovizionează Ungaria cu petrol rusesc; Budapesta a reacţionat dur.

28 mai 2022, 07:20
Stare de război în Ungaria. Ucraina ameninţă voalat că „s-ar putea întâmpla ceva” cu conducta care aduce gaz din Rusia

Declaraţiile recente ale unui consilier din Ministerul ucrainean al Energiei despre conducta petrolieră ce aprovizionează Ungaria cu petrol din Rusia sunt ”şocante şi inacceptabile”, a transmis vineri un secretar de stat din Ministerul de Externe ungar, relatează agenţia MTI.

Ungaria se opune unui embargo petrolier european împotriva Rusiei cerut de Ucraina. În acest context, un consilier din Ministerul ucrainean al Energiei a sugerat recent că ”ceva s-ar putea întâmpla” cu conducta care trece pe teritoriul Ucrainei (oleoductul Drujba) şi care aprovizionează Ungaria cu petrol rusesc.

Război în Ucraina. Soldaţii lui Zelenski capitulează: „Ne atacă din toate direcțiile!”
După această declaraţie, secretarul de stat din MAE ungar Tamas Menczer a anunţat pe Facebook că a discutat cu ambasadorul ucrainean Lyubov Nepop, căruia i-a transmis că afirmaţiile respectivului oficial de la Kiev sunt inacceptabile, amintindu-i totodată de ajutorul umanitar oferit de Ungaria refugiaţilor ucraineni.

Potrivit Reuters, statele din UE se îndreaptă spre un acord asupra unui embargo petrolier împotriva Rusiei, care deocamdată ar urma să excludă petrolul livrat prin conducte, astfel încât măsura să fie acceptată de Ungaria şi de celelalte state membre care nu au ieşire la mare şi ar fi afectate mai sever de un embargo complet. Conform unor surse europene, un acord ar putea fi obţinut la summitul european din 30-31 mai.

Guvernul de la Budapesta a atras atenţia că Ungaria nu are alternative de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia prin conducte, având mai întâi nevoie de extinderea capacităţii conductei ce trece prin Croaţia, iar rafinăriile ungare ar avea nevoie de până la patru ani pentru a-şi adapta procesele tehnologice astfel încât să poată prelucra petrol cu caracteristici diferite de cel extras din Rusia.

Volodimir Zelenski îl sfidează pe Putin: Ucraina nu este nerăbdătoare să negocieze cu Rusia
Pentagonul nu exclude posibilitatea de a oferi armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete pentru a contracara avansul trupelor ruse în estul Ucrainei, aşa cum a relatat mai devreme postul CNN, transmite vineri agenţia EFE.

Confirmarea că un astfel de ajutor militar este luat în calcul la Washington a venit din partea purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a menţionat la o conferinţă de presă că Departamentul american al Apărării are cunoştinţă de faptul că armata ucraineană are nevoie de sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune după ce Rusia şi-a concentrat ofensiva militară în partea de est a Ucrainei şi a început să facă progrese acolo.

Fără a preciza totuşi dacă în final va fi furnizat Ucrainei acest tip de armament cerut insistent de Kiev, John Kirby a spus că ucrainenii au cerut ”în privat şi public” sisteme de lansatoare multiple de rachete, adăugând că Pentagonul are o ”comunicare constantă cu ei asupra nevoilor lor” privind armamentul.

El a amintit că, de când a început agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei în februarie, Statele Unite au livrat Ucrainei 10 pachete de ajutor militar şi în prezent este în pregătire cel de-al 11-lea.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a recunoscut faptul că trupele ruse ”înaintează tot mai mult” în Donbas, în estul Ucrainei.

Unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, a declarat vineri mai devreme că Rusia foloseşte cele mai distructive arme ale sale care nu sunt nucleare, precum lansatoarele multiple de rachete termobarice. Prin urmare, acesta a reafirmat că Ucraina are nevoie să primească din partea Statelor Unite lansatoare multiple de rachete HIMARS, obuzierele oferite până în prezent de SUA armatei ucrainene având o rază de acţiune inferioară acestor lansatoare.

Washingtonul s-a arătat până în prezent reticent să transfere Ucrainei lansatoare multiple de rachete, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, de teama că Ucraina ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul.

Tot vineri, postul CNN a relatat, citând responsabili de la Washington, că preşedintele Joe Biden ar fi acceptat în cele din urmă ca noul pachet de ajutor militar destinat Kievului să cuprindă şi astfel de lansatoare, dar acestea ar putea fi lansatoare HIMARS în versiunea mai uşoară, cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Dar chiar şi acestea ar permite Ucrainei să lovească mai uşor ţinte în interiorul Rusiei.