Stare de urgenţă decretată în California

Guvernatorul Californiei a decretat vineri starea de urgență din cauza secetei cu care se confruntă acest stat american, posibil cea mai gravă din ultimul secol, transmite AFP.

18 ian. 2014, 06:57
Stare de urgenţă decretată în California

Instaurarea stării de urgență permite Californiei să beneficieze de ajutor guvernamental pentru a combate seceta care a transformat hectare de pădure în lemne uscate care se pot aprinde oricând. Joi, un incendiu a devastat o zonă forestieră de la periferia orașului Los Angeles, determinând evacuarea a circa 900 de locuințe.

Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a lansat vineri un apel locuitorilor acestui stat pentru a-și reduce consumul de apă cu cel puțin 20%. ‘Nu putem face ca să plouă, dar putem să fim mai bine pregătiți pentru teribilele consecințe pe care seceta le poate aduce în California, cum ar fi diminuarea drastică a apei disponibile pentru fermierii noștri și comunități, precum și un risc sporit de incendii în zonele rurale și urbane’, a declarat el.

La San Francisco, guvernatorul a vorbit în fața reprezentanților presei despre posibilitatea ca această secetă să fie ‘cea mai gravă înregistrată în aproape 100 de ani de când există date disponibile’.

Statul se confruntă cu a treia iarnă consecutivă fără precipitații, iar nivelul rezervoarelor sale de apă se află la cel mai scăzut nivel.

‘Sezonul ploios din 2012 și 2013 a fost deosebit de uscat în întreg statul’, a subliniat departamentul californian al resurselor de apă în ultimul său comunicat cu privire la secetă. ‘Sezonul 2014, care a început la 1 octombrie, pleacă de la aceleași date. Precipitațiile din anumite zone ale statului se apropie de cel mai secetos an înregistrat vreodată’, a adăugat acesta.

Jumătate din cantitatea de precipitații cade în California în general în lunile decembrie, ianuarie și februarie.