Stare de urgenţă în California din cauza incendiilor

Starea de urgență a fost decretată duminică în nordul Californiei, unde 5.000 de pompieri se luptă cu incendiile extinse care au obligat mii de persoane să-și abandoneze locuințele, transmite AFP.

14 sept. 2015, 03:29
Stare de urgenţă în California din cauza incendiilor

Potrivit unui comunicat emis de biroul guvernatorului Jerry Brown, incendiile declanșate în opt zone, inclusiv în regiunile viticole situate la nord de orașul San Francisco, au ars până în prezent mii de hectare și au distrus autostrăzi și alte elemente de infrastructură.

Pe lângă cele câteva mii de peroane care fost nevoite să fugă din calea incendiilor, alte circa 6.000 sunt în pericol de a fi evacuate.

De asemenea, calitatea aerului la San Francisco s-a deteriorat semnificativ ca urmare a incendiului denumit ‘Valley Fire’. Și statele Oregon și Washington, situate, la fel ca și California, pe coasta de vest a SUA, sunt afectate de incendii masive.

În cursul acestui weekend patru pompieri au fost transportați la spital cu arsuri de gradul doi, în prezent starea lor fiind stabilă. De la începutul acestui an 13 pompieri și-au pierdut viața pe tot cuprinsul Statelor Unite în timpul operațiunilor de stingere a incendiilor. Australia și Noua Zeelandă au trimis împreună 70 de pompieri pentru a ajuta la stingerea incendiilor de pe coasta vestică a SUA.

Septembrie este de obicei luna cu cele mai frecvente incendii în California, întrucât este perioada din an când temperaturile sunt acolo cele mai ridicate. Acum situația a fost agravată de seceta care durează de patru ani și accelerează propagarea focului pe o vegetație afectată de lipsa umidității. Drept urmare, viteza de propagare a focurilor este cea mai rapidă din ultimii 30 de ani, a declarat directorul serviciilor de urgență din California.

Autoritățile din California au cheltuit anul acesta 1,3 miliarde de dolari pentru acțiunile de stingere a incendiilor, sumă ce se apropie de recordul de 1,65 de miliarde din anul 2006, iar suprafața afectată este de circa 242.000 de hectare.