Stare de URGENŢĂ în Colorado şi New Mexico: Râu îngălbenit de poluare, din cauza unei mine de aur

Râul Animas, din Colorado, şi-a schimbat culoarea în galben din cauza deversării unor deşeuri toxice de la o mină de aur.

11 aug. 2015, 11:31
Stare de URGENŢĂ în Colorado şi New Mexico: Râu îngălbenit de poluare, din cauza unei mine de aur

Reprezentaţi ai EPA (Agenţia de Protecţie a Mediului) din Statele Unite au estimat că popuarea râului Animas, din Colorado, a ajuns la un nivel de trei ori mai mare decât se estimase iniţial, trasnformând culoarea apei în galben-portocaliu, informează bbc.com.

Poluarea râului a fost accidentală. Între substanţele deversate în râu se regăsesc unele extrem de toxice, ca arsenic, cadmiu şi plumb, precizează aceeaşi sursă.

În statele Colorado şi New Mexico s-a declarat stare de urgenţă. De asemenea, localnicii au primit kit-uri de detectare a contaminării apei cu substanţe otrăvitoare.

Citeşte şi Cel mai poluat oraş din Europa, Copşa Mică, regretă vremurile din Epoca de Aur. „Era poluare, dar munceam.”

Peste 1.000 de fântâni au fost afectate de apa contaminată care a afectat peste 160 de kilometri din cursul acestuia, inclusiv în statul vecin, New Mexico. 

Navigaţia pe râu a fost interzisă. De asemenea, există riscul ca apa contaminată să infesteze şi Lacul Powell, una dintre principalele surse de apă din regiune.