Cel mai poluat oraş din Europa, Copşa Mică, regretă vremurile din Epoca de Aur. „Era poluare, dar munceam..”

În urmă cu aproape 30 de ani, în România se afla cel mai poluat oraș din Europa. Cu toate că pe atunci se bătea recordul la numărul de îmbolnăviri, localnicii din Copșa Mică regretă și acum acele vremuri. Asta pentru că, odată cu căderea comunismului, majoritatea fabricilor s-au închis, iar șomajul a atins cote alarmante. Cum interesul autorităților lipsește, oamenii s-au hotărât să nu mai aștepte ajutor și să își salveze singuri orașul.

12 mai 2015, 06:18
Cel mai poluat oraş din Europa, Copşa Mică, regretă vremurile din Epoca de Aur. „Era poluare, dar munceam..”

În Epoca de Aur, Copșa Mică era cunoscută pe întreg continentul pentru platforma industrială care funcționa aici, scrie citynews.ro. Și mai ales pentru poluarea care afecta întreaga zonă. Cenuşa și negrul de fum acopereau tot orașul, pluteau în aer şi sufoca plămânii.

„Cum era negrul de fum, imediat te murdăreai, pentru că era peste tot în aer. Și nu puteai să usuci hainele decât dacă batea vântul în altă direcție”, spune primarul Tudor Mihalache.

Citeşte şi Marele SECRET al lui Nicolae Ceauşescu. A fost ascuns multă vreme

Totul s-a schimbat însă după Revoluția din 1989, când vechile combinate s-au închis și au fost pur și simplu părăsite. Odată cu închiderea fabricilor, oamenii au rămas fără locuri de muncă, iar orașul a început încet-încet să moară.Astăzi, doar o companie grecească mai deține o mică parte a platformei industriale, însă aceasta are doar 100 de angajați. „Da, era un loc toxic, dar ne descurcam. Ne duceam pe la doctor, însă în rest era bine. Aveam salariu, iar copiii aveau unde să lucreze”, recunoaște unul dintre locuitori.

Rămași cu puține speranțe, oamenii din Copșa Mică și-au dat seama că ei sunt singurii care mai pot salva orașul. Așa că s-au unit și încearcă să promoveze o imagine diferită a localității. De 10 ani, Iuliu Domșan este președintele Sfatului bătrânilor și organizează expoziții, coordonează reviste și participă la concursuri naționale.

„Acest sfat al bătrânilor are așa o mare amploare, prin activitățile pe care le facem, de ne cunosc în toată țara, ne cunosc și dincolo, am fost și premiați. Ne-am luat în propriile mâini orașul și nu mai așteptăm nicio pomană”, spune Domșan, care este și cetățean de onoare al orașului.

Citeşte şi ALERTĂ de poluare atmosferică în Europa: Particule nocive dinspre continent şi Sahara

De curând a fost lansată o carte despre industria din Copșa mică. Autorul, un fost maistru în combinatul metalurgic, povestește viața din interiorul fabricii, cu greutățile și tragediile ei. „Este o carte scrisă cu multă dăruire, cu multă dragoste și mai ales pentru oamenii care au muncit în condiții deosebite”, explică autorul ei, Ioan Gabor.

În prezent, Copșa Mică mai are aproximativ 5400 de locuitori. Tinerii au plecat din oraș, mai ales la muncă în Occident, iar cei care au rămas sunt majoritatea şomeri sau bătrâni.