Stare de urgenţă în Crimeea. Contraofensiva Ucrainei cu drone a speriat autorităţile ruse

Anunțul a venit la o zi după un incendiu pe un câmp militar militar din Crimeea, care a forțat autoritățile să evacueze mii de civili.

20 iul. 2023, 10:46
Stare de urgenţă în Crimeea. Contraofensiva Ucrainei cu drone a speriat autorităţile ruse

Autoritățile din Crimeea, teritoriu anexat de Moscova în 2014, au declarat stare de urgență în zona atacului cu drone, anunță The Guardian.
O adolescentă a murit într-un atac cu drone ucrainene în nord-vestul Crimeei, a declarat guvernatorul din peninsula ocupată.  „Ca urmare a unui atac cu drone asupra uneia dintre așezările din nord-vestul Crimeei, patru clădiri administrative au fost avariate. Serviciile [de urgență] se află la fața locului”, declara mai devreme guvernatorul prorus Serghei Aksyonov într-o postare pe Telegram, fără să spună exact în ce localitate a avut loc atacul.  „Din păcate, atacul s-a lăsat cu victime: o adolescentă a murit”, a spus acesta.

Rusia anunţă că va considera țări participante la război statele sub steagul cărora se transportă cereale pe Marea Neagră spre Ucraina

Anunțul a venit la o zi după un incendiu pe un câmp militar militar din Crimeea, care a forțat autoritățile să evacueze mii de civili.

Șeful serviciilor de informații militare Kyrylo Budanov a spus că explozia unui depozit de muniții din Crimeea ocupată din 19 iulie a fost o operațiune specială ucraineană (continuarea aici).

În 2014, Rusia a anexat Crimeea, unde își are baza Flota Mării Negre. Kievul afirmă că Crimeea este ucraineană și că intenționează să o recupereze cu forța, ca parte a campaniei sale de expulzare a trupelor rusești de pe teritoriul său. Kremlinul a acuzat miercuri Occidentul că închide ochii la ceea ce a spus că sunt „atacuri teroriste” comise de Ucraina în interiorul Rusiei.

 

Un atac cu drone ucrainene în Crimeea, teritoriu anexat de Moscova în 2014, a ucis o adolescentă în noaptea de miercuri spre joi, a declarat guvernatorul local instalat de Moscova, relatează AFP.

Rușii din Peninsula Crimeea fug după ce Ucraina a bombardat podul Kerci

„În urma unui atac cu o dronă inamică, patru clădiri administrative au fost avariate (…) în nord-vestul Crimeii”, a declarat Serghei Aksionov pe Telegram, fără a preciza în ce localitate a avut loc atacul. Serviciile competente au fost mobilizate la locul atacului, a adăugat el, transmiţând condoleanţe familiei victimei.

De la începutul ofensivei împotriva Ucrainei, în februarie 2022, Crimeea a fost o ţintă regulată a atacurilor aeriene şi navale cu drone. Potrivit autorităţilor ruse, doi civili au fost ucişi duminică seara într-un atac asupra podului care leagă Rusia de peninsula Crimeea. Moscova a dat vina pe Ucraina şi a deschis o anchetă pentru „act terorist”.
De asemenea, în estul Crimeii, un incendiu pe un câmp militar, însoţit de detonări care ar putea fi cele ale unor stocuri de muniţii, potrivit presei online ruse, a necesitat miercuri evacuarea a patru localităţi adiacente, afectând peste 2.000 de persoane.