Stare de urgenţă în Franţa. Mii de oameni, evacuaţi din cauza inundaţiilor

Ploile torențiale care au căzut în ultimele zile asupra Franței au obligat mii de oameni să-și părăsească locuințele aflate în calea apelor și au dus la intervenția armatei care a salvat persoane rămase blocate în mașini pe măsură ce nivelul apelor creștea, iar la Paris autoritățile au luat decizia de a închide o linie de metrou, conform unui material publicat vineri de Reuters.

02 iun. 2016, 16:15
Stare de urgenţă în Franţa. Mii de oameni, evacuaţi din cauza inundaţiilor

O femeie în vârstă de 86 de ani a fost găsită moartă, miercuri, în casa sa inundată dintr-o mică localitate aflată la sud-vest de Paris, fiind se pare prima victimă a inundațiilor rezultate în urma ploilor torențiale care au dus la ieșirea din matcă a Loarei și Senei.

Președintele Francois Hollande a decretat stare de urgență în cele mai afectate zone și a promis ajutoare financiare pentru comunitățile respective. „Începând de ieri a fost potop”, a susținut un locuitor din Longjumeau, localitate aflată la mai puțin de 20 de kilometri sud de Paris, unde pompieri cu bărci de salvare evacuau oameni din apa care le ajungea până la brâu.

Potrivit Agerpres, premierul francez Manuel Valls a vizitat localitatea Nemours, aflată la 75 de kilometri sud de Paris, unde cel puțin 3.000 dintre cei 13.000 de locuitori au fost evacuați din calea apelor. El a susținut că situația este „tensionată”.

În capitala Franței apele Senei au crescut, depășind cota de 5 metri și determinând închiderea liniei de metrou care merge în paralel cu râul și este folosită de turiști pentru a ajunge la turnul Eiffel și la catedrala Notre-Dame. În cursul nopții de joi spre vineri nivelul Senei la Paris ar putea depăși 5,5 metri. Recordul a fost înregistrat în 1910 când Sena a atins 8,6 metri.

Directorul muzeului Luvru, Jean-Luc Martinez, i-a anunțat pe angajați printr-un mesaj e-mail că ar putea fi necesară închiderea muzeului. De asemenea, Musee d’Orsay a anunțat că închide mai devreme decât era prevăzut în program.

Pe valea Loarei, castelul Chambord, sit aflat în patrimoniul UNESCO, este amenințat de ape.

Serviciul francez de meteorologie a precizat că aceasta a fost cea mai ploioasă lună mai din regiunea pariziană din ultimii 56 de ani. În regiunea Loarei, unde autoritățile locale au solicitat ajutorul armatei pentru a evacua persoanele rămase blocate în mașini pe autostrada A10, nu s-au mai semnalat inundații atât de puternice de mai bine de un secol.