Stare de urgenţă în Ucraina. Convoaie de echipamente militare se îndreaptă spre Doneţk. Ce se întâmplă din această noapte UPDATE

Guvernul ucrainean a anunţat, miercuri seară, serviciul militar obligatoriu pentru toţi bărbaţii în vârstă de luptă.

23 feb. 2022, 23:07
Stare de urgenţă în Ucraina. Convoaie de echipamente militare se îndreaptă spre Doneţk. Ce se întâmplă din această noapte UPDATE

Stare de urgenţă în Ucraina. Pentagonul a anunţat, miercuri, că „forţe militare suplimentare ruse se îndreaptă spre Doneţk şi Lugansk”. Kremlinul susţine că liderii celor două regiuni separatiste au cerut ajutorul în faţa agresiunii Kievului.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, nu a putut confirma detaliile cu privire la numărul de militari ruşi care s-au deplasat în aceste două regiuni.

„Nu putem confirma cu o mare specificitate numărul şi care sunt formaţiunile, care sunt capabilităţile, dar cu siguranţă credem că asta se întâmplă”, a spus Kirby.

Tot miercuri seară, Kremlinul a anunţat că liderii celor două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk i-au cerut sprijinul lui Vladimir Putin, în faţa „agresiunii armatei ucrainene”.

Stare de urgenţă în Ucraina. Un reporter al agenţiei Reuters a observat miercuri două convoaie distincte de echipamente militare care se îndreptau pe rute diferite spre oraşul Doneţk din estul Ucrainei, relatează Agerpres.

În unul din convoaie se aflau nouă tancuri şi un vehicul de luptă pentru infanterie. În celălalt erau camioane şi cisterne de carburant, afirmă martorul aflat pe teritoriul căruia Rusia i-a recunoscut luni independenţa faţă de Ucraina.

EXCLUSIV Conflictul din Ucraina. Traian Băsescu: „Plătim slugărnicia noastră faţă de Moscova. Banii pe care îi dăm de ani de zile pentru gaze sunt banii cu care Putin îşi consolidează armata”

Guvernul de la Kiev a declarat miercuri starea de urgenţă şi le-a recomandat cetăţenilor ucraineni să plece din Rusia, în timp ce Moscova a declanşat evacuarea ambasadei ruse din Ucraina – cel mai recent semnal ameninţător pentru ucrainenii care se tem de un atac militar rus la scară mare.

În Ucraina a început tot miercuri şi înrolarea în forţele armate a rezerviştilor cu vârste între 18 şi 60 de ani, iar de cealaltă parte, liderul republicii autoproclamate Doneţk, Denis Puşilin, a declarat că în teritoriul separatist se accelerează mobilizarea militară pentru a contracara „agresiunea” ucraineană.

Joe Biden l-a avertizat pe Volodimir Zelenski că Rusia plănuieşte o invazie masivă în următoarele 48 de ore. Summit de urgenţă al UE pentru sancţiuni
Ucraina a declarat stare de urgenţă. Prevederile care vor intra în vigoare

Starea de urgenţă de 30 de zile restricţionează libertatea de mişcare a rezerviştilor înrolaţi, ar putea fi impuse restricţii asupra mass-media şi ar putea duce la verificarea documentelor personale, potrivit unui proiect de text ce trebuie aprobat de parlament.

„Să prezic care ar putea fi următorul pas al Rusiei, al separatiştilor sau al deciziilor personale ale preşedintelui rus, nu pot spune”, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Restricţiile ar urma să intre în vigoare începând de joi. Guvernul ucrainean a anunţat, de asemenea, serviciul militar obligatoriu pentru toţi bărbaţii în vârstă de luptă.

Prevederile stării de Urgenţă din Ucraina:
– stabilirea unui regim special de intrare si ieşire (daca este necesar)
– restricţionarea circulaţiei vehiculelor şi inspecţia acestora (dacă este necesar)
– consolidarea protecţiei ordinii publice şi a facilităţilor care asigură traiul populaţiei şi economia nationala;
– interzicerea organizării de evenimente în masă
– interzicerea grevelor
– evacuarea temporară sau ireversibilă  a persoanelor din locuri periculoase pentru locuit, cu asigurarea obligatorie a acestora cu locuinţe permanente sau temporare
– introducerea ordinului de circulaţie
– verificarea documentelor la cetăţeni, iar în cazurile necesare, efectuarea de percheziţii personale, percheziţii de lucruri, vehicule, bagaje şi mărfuri
– interzicerea recruţilor şi rezerviştilor de a-şi schimba locul de reşedinţă fără ştirea centrului teritorial relevant;
– interzicerea producerii şi difuzării de materiale informative care ar putea destabiliza situaţia
– interzicerea exploatării dispozitivelor radio amator de transmisie şi a dispozitivelor radioemiţătoare de uz personal
– reguli speciale de utilizare a comunicării si transmiterii informaţiilor prin reţele de calculatoare