Stare de urgenţă în Ucraina. Zelenski prelungeşte legea marţială

Rusia a tras peste 100 de rachete asupra Ucrainei, distrugând infrastructura energetică şi lovind clădiri rezidenţiale.

16 nov. 2022, 19:04
Stare de urgenţă în Ucraina. Zelenski prelungeşte legea marţială

Război în Ucraina. Parlamentul Ucrainei a prelungit miercuri cu 90 de zile termenul de aplicare a legii marţiale şi mobilizarea armatei, informează presa locală preluată de dpa. Data limită a celor două prevederi este acum 19 februarie 2023.

Aproape 300 de parlamentari au votat a patra prelungire a valabilităţii legislaţiei respective, faţă de 226 cât ar fi fost minimul necesar.

Zelenski, atac furibund după bombardamentele masive de noaptea trecută: Rusiei i se vorbeşte despre pace, dar, ca răspuns, lansează rachete
Conform legii marţiale, după invazia rusă începută în 24 februarie forţele armate ucrainene au mai multe drepturi decât pe timp de pace, iar unele drepturi civile, cum ar fi cel la demonstraţii, sunt restricţionate.

Rusia anunţă miercuri că atacurile sale au atins marţi numai teritoriul Ucrainei şi că a identificat racheta care a căzut în Polonia ca fiind un proiectil tras de un sistem de apărare al forţelor Kievului, relatează AFP.

Zelenski, prima reacţie după ce Rusia a aruncat 100 de rachete de croazieră peste Ucraina: „Rusia ne terorizează pe noi și pe toți cei la care poate ajunge”

”Vrem să subliniem că atacurile de înaltă precizie au fost efectuate numai pe teritoriul Ucrainei, la o distanţă mai mare de 35 de kilometri de frontiera ucraineano-poloneză”, subliniază într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Ministerul rus al Apărării dă asigurări miercuri că nu a efectuat niciun atac la Kiev marţi şi că distrugerile constate în capitala Ucrainei au fost cauzate de apărarea antiaeriană ucraineană, relatează AFP.

”Toate distrugerile din cartierele locuite din capitala ucraineană sint rezultatul direct al căderii şi autodistrugerii rachetelor antiaeriene lansate de către Forţele ucrainene”, afirmă într-un comunicat ministerul rus

Ministerul rus al Apărării anunţă totodată că a distrus toate ţintele sale în timpul atacurilor ruse de marţi în tot restul ţării.