Zelenski, prima reacţie după ce Rusia a aruncat 100 de rachete de croazieră peste Ucraina: „Rusia ne terorizează pe noi și pe toți cei la care poate ajunge”

"Ceea ce vrea duşmanul este clar. El nu îşi va atinge obiectivul", a declarat Zelenski într-o scurtă înregistrare video postată pe reţelele sociale,

15 nov. 2022, 20:09
Zelenski, prima reacţie după ce Rusia a aruncat 100 de rachete de croazieră peste Ucraina: „Rusia ne terorizează pe noi și pe toți cei la care poate ajunge”

Rusia ”nu îşi va atinge obiectivul” de distrugere a infrastructurilor energetice ucrainene, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski după numeroase lovituri cu rachete ruse asupra Ucrainei, informează AFP.

„Ceea ce vrea duşmanul este clar. El nu îşi va atinge obiectivul”, a declarat Zelenski într-o scurtă înregistrare video postată pe reţelele sociale, adăugând că „85 de rachete” au fost trase marţi de armata rusă, „în principal asupra unor infrastructuri energetice”.

Război în Ucraina. Bombardamente masive în multe oraşe, pene masive de curent în toată ţara

Zelenski a îndemnat populaţia civilă „să rămână în adăposturi o perioadă de timp” pentru că, potrivit lui,”este posibil să mai fie alte 20 de lovituri” ruse.

„Noi lucrăm, noi vom restaura totul, noi vom supravieţui” (tuturor atacurilor), a afirmat Zelenski în această înregistrare realizată din biroul său. Astăzi, Rusia a efectuat un alt atac masiv cu rachete. Un total de 90 de rachete. Au fost afectate sistemul energetic, întreprinderile, clădirile rezidențiale.

Astăzi, ceea ce am avertizat de mult timp s-a întâmplat. Teroarea nu se limitează la granițele statului nostru. Rachetele rusești au lovit Polonia. De câte ori a spus Ucraina că statul terorist nu se va limita la țara noastră? Este o chestiune de timp până când teroarea rusă va merge mai departe. Cu cât Rusia se simte mai mult timp în impunitate, cu atât mai multe amenințări vor exista pentru toți cei care pot fi atinși de rachetele rusești. Tragând rachete pe teritoriul NATO. Acesta este un atac cu rachete rusești asupra securității colective! Aceasta este o escaladare foarte semnificativă. Trebuie să acționăm.

Și vreau să le spun acum tuturor fraților și surorilor noastre poloneze: Ucraina vă va susține întotdeauna! Teroarea nu va învinge poporul liber! Victoria este posibilă atunci când nu există frică! Nu ne este teamă.

Rusia se opune lumii. Rusia ne terorizează pe noi și pe toți cei la care poate ajunge. Vom face totul pentru a o opri!

Kievul a îndemnat imediat ţările din G20, reunite în prezent în cadrul unui summit în Indonezia fără preşedintele rus Vladimir Putin, să pună ca răspuns presiune asupra Moscovei.

„Au fost lovite imobile rezidenţiale, instalaţii de infrastructură energetică. Suntem în aşteptarea unei reacţii de principiu din partea summitului G20”, a cerut pe Twitter şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba.

„Vă rugăm, evitaţi ‘să apelaţi ambele părţi’. Situaţi-vă de partea oamenilor, nu a criminalilor de război”, a cerut Kuleba într-un mesaj publicat în engleză şi în ucraineană.

Situaţia din Ucraina a devenit „critică” marţi, după ce un val de atacuri aeriene ruseşti, de o intensitate fără precedent, a ţintit infrastructura energetică în regiuni de pe întreg cuprinsul ţării. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat peste 100 de rachete, majoritatea fiind rachete de croazieră. Chiar dacă cele mai multe au fost interceptate, două dintre ele au lovit blocuri de locuinţe din Kiev şi există cel puţin un mort. Milioane de ucraineni au rămas în beznă şi există riscul să nu mai funcţioneze nici sirenele care anunţă raidurile aeriene. Avariile majore care au fost provocate infrastructurii energetice din Ucraina are consecinţe şi în Republica Moldova, unde mai multe localităţi au rămas în beznă.

Bombardamentele trupelor ruseşti lasă Republica Moldova în beznă

Capitala şi alte oraşe ale Ucrainei au fost lovite marţi de noi atacuri ruse, la câteva zile după o retragere umilitoare a forţelor ruse din sudul acestei ţări şi în plin summit al G20 care are loc în Indonezia.

Aceste atacuri au lovit mai multe blocuri de locuinţe în capitala Kiev şi infrastructuri esenţiale în mai multe regiuni ucrainene, provocând întreruperi de curent electric.

Cel puţin o persoană a murit marţi la Kiev în urma noilor atacuri ruse, primele asupra capitalei ucrainene după cel din 17 octombrie.