Stare de URGENŢĂ. Vine URAGANUL. A ajuns la categoria 5, maximă UPDATE

Guvernatorul statului american Hawaii a decretat stare de urgenţă în contextul apropierii uraganului Lane de categoria a 5-a, maximă.

22 aug. 2018, 07:12
Stare de URGENŢĂ. Vine URAGANUL. A ajuns la categoria 5, maximă UPDATE

UPDATE 11:27 Ochiul uraganului se va afla foarte aproape sau chiar deasupra principalelor insule din Hawaii, între zilele de Joi şi Sâmbătă, potrivit prognozelor Centrului Naţional de supraveghere a uraganelor, din Honolulu. Aceeaşi sursă a mai informat că puterea vântului va atinge viteza de 260 de kilometri pe oră.

UPDATE 11:10 Uraganul Lane a ajuns deja la categoria 5 şi se îndreaptă spre Hawaii, arhipelagul american din Pacific. Cel mai probabil va aduce ploi torenţiale, vânturi puternice, inundaţii şi alunecări de teren, au avertizat meteorologii.

Guvernatorul David Ige a instituit starea de urgenţă marţi seara spunând că nu a asistat ”niciodată la astfel de schimbări dramatice ale prognozei meteorologice”, potrivit Agerpres

Lane, care aduce rafale de vânt de până la 260 de kilometri pe oră, ar urma să lovească Hawaii miercuri şi să se menţină în această regiune cel puţin până sâmbătă.

”Acest lucru ne va permite să organizăm serviciile şi resursele înainte astfel încât comunităţile noastre să fie în siguranţă… Îi îndemn pe toţi locuitorii şi turiştii să se pregătească pentru un impact semnificativ”, a scris Ige pe Facebook şi Twitter, potrivit Agerpres.

Anterior, primarul localităţii Honolulu de pe insula Oahu situată în Hawaii, Kirk Caldwell, le-a recomandat locuitorilor să îşi pregătească trusele pentru uragan de 14 zile şi să ia legătura cu prietenii şi vecinii. ”Toată lumea de pe Oahu trebuie să ia uraganul Lane în serios deoarece furtuna ar putea aduce ploi torenţiale prelungite, inundaţii periculoase, valuri înalte şi rafale de vânt nimicitoare”, a spus Caldwell.

Marţi seară, Departamentul de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Oahu a emis o avertizare de inundaţii pentru întregul stat, valabilă de miercuri până vineri, informeauă Agerpres.

Toate unităţile de învăţământ publice au fost închise începând de miercuri până la informări viitoare. Marţi, a fost instituită starea de alertă într-o parte a arhipelagului Hawaii în contextul în care uraganul Lane avansa spre acest teritoriu insular şi urcase la categoria a 4-a din 5.